Anonim

Garage Music 2020 | Batsu - Loop & Loop med inbyggd rappare

Jag undrar om det finns en "officiell" lista över anime / manga genrer som används i wikipedia som visar full genre struktur med underkategorier. I wikipedia kan du till exempel hitta manga / anime-artiklar med genren "mecha" som är en underkategori av "Science fiction" (till exempel Code Geass) - beskrivs i animangas wiki-sida (parameter - genre).

Det finns forum (som detta) där människor föreslår anime-webbplatser, som Anime-Planet och MyAnimeList, men på dessa webbplatser har du en allmän lista över alla genrer utan att dela dem i underkategorier.

Redigera baserat på första kommentar: "generell genresida" - ja, jag hittade den sidan och det var den bästa artikeln som beskriver genrer i allmänhet, men det saknas några genrer som används i anime / manga wikipediaartiklar (som, mecha, livsskiva, harem,. ..). Och om "en serie kategorier som wikipedia använder" (hittade den här sidan tidigare) - för det första delar inte kategorierna eller grupperas i underkategorier, för det andra finns det länkar till kategorier som inte delas av definitionen av genre från info- rutor (många av dem är, men i dessa kategorilistor läggs anime / manga "kanske" till av artikelskapare, inte automatiskt av wikipedia-systemet baserat på info-box-genervärde + det finns många tvivelaktiga manga / anime som läggs till i dessa " kategorier "- du kan korrigera mig om det vid behov).

2
  • försökte du titta på infoboxen på anime-sidan som inte bara har ett utökbart avsnitt om genre som länkar till en allmän genresida (inte begränsad till bara anime / manga) utan också en serie kategorier som wikipedia använder (inte lika uttömmande som den föregående)
  • Baserat på Wikipedia's Style of Style för anime-och-mangarelaterade artiklar bör kategoriseringen baseras på den befintliga genrelistan och endast den mest specifika (för Kod Geass, eftersom det är under "SciFi - Mecha" listas det bara som "Mecha"). Förutom det är vi förmodligen inte de bästa människorna att veta om hur Wikipedia strukturerade deras A & M-genre. Du kan överväga att fråga på deras samtalsida istället ...

Wikipedia är en community-byggd webbplats, så det närmaste du kan komma till "officiell" är policysidorna som antas baserat på samhällssamförstånd. Men även då kan verkställighet vara inkonsekvent och fläckig, särskilt med de mer obskyra artiklarna (det är därför redaktörer ofta avfärdar argumentet "Andra saker finns" som ogiltigt).

Så på en Wikipedia-artikel finns det två huvudplatser där anime / mangas genre kan specificeras:

1. Animanga-infoboxen (högst upp).

Infobox-animangamallen har följande riktlinjer för genrefältet:

Lista mer specifika genrer över allmänna genrer (t.ex. Mecha är en undergenre av science fiction, därför bör endast Mecha listas istället för båda). Genrer bör baseras på vilka tillförlitliga källor som listar dem och inte på personliga tolkningar. Om en genre inte kan citeras till en pålitlig källa bör den inte listas.

Genren i infoboxen beror mycket på vilka pålitliga källor som kännetecknar anime / manga att vara. Även om det verkar mycket uppenbart för den vanliga läsaren att anime / manga är en förekomst av en viss genre, är det inte bra att inkludera den i infoboxen om du inte hittar en pålitlig källa som stöder den. (Du kanske hittar några Wikipedia-artiklar som har genrer i infoboxen som inte finns, men shhhh, det är bara den inkonsekventa verkställighetssaken från tidigare.)

Som ett resultat finns det inte riktigt en välstrukturerad organisationshierarki för genrerna i infoboxen. Det är mer som en mish-mash av vad som anses vara en genre från olika källor.

2. Artikelns kategorier (längst ner).

Enligt Wikipedia's Style of Style för anime / mangarelaterade artiklar placeras anime / manga artiklar i allmänhet i en eller flera underkategorier av de tre överordnade kategorierna:

  • Kategori: Anime och manga efter demografi
  • Kategori: Anime och manga efter genre
  • Kategori: Anime och manga efter ämne

Redaktörer är i allmänhet slappare med avseende på verifieringskrav för kategorier (en kategori håller sig vanligtvis så länge det är åtminstone något uppenbart från artikelinnehållet), men kategorier tas bort eller utmanas (t.ex. med mall: Uncited-kategori).

Återigen är Wikipedia en community-byggd webbplats, så det finns inte nödvändigtvis ett konsekvent schema eller struktur för genrehierarkin. Strukturen för genrekategorierna antog troligen form under många små förändringar av olika förbipasserande bidragsgivare. Tillägg eller ändringar av kategorier implementeras vanligtvis djärvt. Även om större eller möjligen kontroversiella förändringar vanligtvis publiceras på Wikipedia: Kategorier för diskussion först för att få feedback eller godkännande.

Den här anslagstavlan är inte lika populär som artiklarna för borttagning med en longshot, men saker får vanligtvis ett eller två svar här. Som ett exempel på den typ av diskussioner som kan äga rum här, här är ett ganska enkelt bulkkategoriändringsförslag från 2018, som någon föreslog så att underkategorierna kunde ha ett mer konsekvent namngivningsschema.

1
  • 1 Tack för ditt svar. Du gav mig riktigt bra information att lita på med framtida forskning. Jag antar att en av lösningarna skulle vara att föreslå som en wikipedia-undertecknad användare att konstruera någon form av "rekommenderad generstruktur för animanga portal" eller något liknande.