Anonim

Bygga en ekologi av metoder för självtranscendens med John Vervaeke: EMP Podcast 25

Titlarna på de tre första filmerna av Ombyggnad av Evangelion är:

  1. Du är inte ensam
  2. Du kan (inte) avancera
  3. Du kan inte göra om

Jag undrar vad som är syftet och / eller innebörden av införandet av (Inte) i titlarna.

Spoilers:

Det beror på dualiteten i temat i var och en av filmerna.

I den första filmen är Shinji som känner sig ensam eller övergiven. Ändå har han fått vänner i skolan och i Misato, men känner sig ändå ensam och isolerad (mest på grund av Eva och hans ansvar). Han är ensam men han är inte ensam.

I den andra filmen handlar det om att Shinji kan gå vidare. Han står inför konflikten med sin far, Gendo, och med konflikten med Asuka, och senare konflikten med Rei. När det verkar som om han har chansen att gå vidare eller gå vidare, genom att ha en middag planerad med sin far, förena och lära känna Asuka, eller förhindra att en av hans sista vänner dör i Rei, blir hans förhoppningar knäckta. En aktiveringsolycka avslutar middagsplanerna, som genom hans vägran slutar med (vad han tänker vid den tiden) Asuka dödas, och slutligen efter att ha räddat Rei, började han omedvetet 3: e inslag. Så han har avancerat, men ändå inte.

I den tredje filmen är temat att han fixar vad han har gjort fel, eller en "Gör om". Majoriteten av filmen är att sätta upp honom genom att visa hur mycket fel han har tillfört världen och sedan ge honom en chans att "göra om" det eller återställa det. Chansen slutar inte att fungera, och i slutändan har han gjort allt ännu värre. Så med tanke på chansen för honom att "göra om", slutar det att han inte kan.

Så i slutändan är titlarna bara ett smart sätt att uttrycka denna dualitet av teman i var och en av de tre första filmerna.

1
  • 1 När det gäller You can (not) RedoJag har sett det mer som att Shinji vill göra om sin åtgärd för att fixa sina misstag och sluta upprepa exakt samma misstag. Du kan inte göra om det förflutna, men du kan göra om dina misstag.

1 - Hängslen (...) på engelska betyder att det är valfritt, du kan läsa det och överväga det eller ignorera det. Så som @JonLin sa, det är en dualitet.

2- Evangelions berättelse lägger stor vikt vid betraktarens öppna tolkning. Alla / Alla svar är korrekta.