Anonim

DragonBall GT - Super Saiyan 4 Fusion (Bruce Faulconer) FanDub

Jag vet att detta är sant för USA men min fråga är främst om detta också var ett fenomen på andra platser. Personligen, efter att ha vuxit upp i Österrike \ Tyskland, såg jag Dragonball på TV som barn långt innan de äntligen sände Dragonball Z.

Nyligen har jag stött på massor av kommentarer på olika webbplattformar som tyder på att "de flesta i västvärlden" såg Dragonball Z före Dragonball (om de såg den senare alls). Gör dessa människor dåliga generaliseringar från USA till hela västvärlden eller hoppades Dragonball också över i andra länder?

2
  • Jag är ganska säker på att DB i Polen var långt tidigare än DBZ. Den här tråden är lite överraskande - jag skulle aldrig ha gissat att DBZ i vissa länder sändes först: o
  • i Frankrike hade vi dragonball från 1988 till 1994 och dragon ball z från 1990 till 1996

En enkel google-sökning tar oss till ett resultat som sammanställts av Derek Padula om Dragon Ball Zs historia i olika länder. Länder i Nordamerika och andra där Funimation-dubben sändes först hade vanligtvis Dragon Ball Z sänds först.

http://www.kanzenshuu.com/forum/viewtopic.php?t=30285

Listan över länder är inte uttömmande. Jag vill dock påpeka "Varför de flesta länder (västvärlden och Japan som är nästan resten av världen) Dragon Ball Z sändes först.

Anime var en experimentell sak i de flesta länder utanför Japan. Dragonball var en exceptionell manga och dess första Anime-anpassning gjorde det bra i Japan. Dragon Ball-skaparen var dock inte nöjd med den första anpassningen och hade en omstart i form av Z när Goku växte upp. Detta var ännu mer populärt.

Kazuhiko Torishima, Akira Toriyamas redaktör för Dr Slump och den första halvan av Dragon Ball, kände att Dragon Ball-animes betyg gradvis sjönk eftersom det hade samma producent som arbetade med Dr Slump. Torishima sa att denna producent hade denna "söta och roliga" bild kopplad till Toriyamas arbete och att han saknade den allvarligare tonen i den nyare serien och bad därför studion att byta producent. Imponerad av deras arbete med Saint Seiya bad han dess regissör K z Morishita och författaren Takao Koyama att hjälpa till att ”starta om” Dragon Ball, vilket sammanföll med att Son Goku växte upp. Den nya producenten förklarade att att avsluta den första anime och skapa en ny skulle resultera i mer reklampengar, och resultatet blev början på Dragon Ball Z.
Källa - Dragon Ball Z (Wikipedia)

Västra mediekanaler bestämde sig för att plocka upp Dragonball Z som en experimentell sak. Det började sändas 1996, men stoppades efter några avsnitt. Men när det började sändas på Cartoon Networks Toonami-block fick det en enorm ökning i populariteten. På grund av framgångarna med omprogrammeringen började FUNimation sin egen dub för DBZ.

Det är rimligt att anta att, på grund av framgången med DBZ, beslutade mediehusen att tjäna in alla positiva recensioner och började också sända Dragon Ball. Efter framgången med DBZ i Nordamerika började även andra marknader sända DBZ och sedan följde av Dragon Ball.

5
  • Du antar att de flesta länder gjorde det. Hela poängen med min fråga är att jag inte tror att detta är sant. Jag känner till Tyskland, Österrike och Italien och acc. till en kommentator sände också Polen alla vanliga Dragonball före Z. Det enda landet jag känner som sände Z tidigare är faktiskt USA. Så du hoppade över hela min fråga och antog ett svar som är hela kärnan i frågan. Och ditt sista stycke behöver desperat en källa och kan som sagt inte ens vara sant för jag vet att åtminstone hälften av Europa sände Dragonball före Z.
  • @TimonG. Jag säger i min första rad att en lista över länder kanske inte är uttömmande, jag vill bara lägga till mitt perspektiv på VARFÖR vissa länder kanske har sänt de kronologiskt olika årstiderna först. Jag tror att jag var ganska tydlig att detta bara var en åsikt men jag markerar mitt antagande tydligare nu. Delvisa svar publiceras ibland när informationen har något sammanhang men är för stor för att kunna läggas i en kommentar. Om du tycker att det här är irrelevant i din tråd, tar jag bort den. Skål.
  • Åh, jag håller definitivt med din åsikt om "Varför" -delen, men jag visste att det redan är vad jag säger. Jag förstår orsakerna till att USA väljer att gå med Z först och jag förstår också orsakerna till deras dub-förändringar, även om jag inte håller med deras val. Mitt påstående var påståendet att "det mesta av västvärlden" gjorde detta, vilket jag hittills inte har sett några bevis för. Länken du redigerade till ditt svar är mycket användbar, tack så mycket! Jag ska gå igenom det foruminlägget och se om det kan svara på min fråga.
  • 1 Hmm ... Jag håller med om att det inte var ett svar i bästa fall. Om någon vill plocka upp listan över länderna, tror jag att vi kan hantera den (eftersom DBZ redan sänds borde den kunna underhållas). Jag skulle också vilja lägga till i Indien minst DBZ sändes först (vi hade omprogrammeringar till Frieza-sagan minst 3-4 gånger), jag visste inte om det faktum att många europeiska länder sände det tidigare, men jag tror att NA sändes först.
  • @Arcane Och bara tills avsnittet när Goku faktiskt dyker upp. Därefter skulle programmeringen bara byta till något annat nästa vecka. Jag minns att det var så jag fick reda på Beast Machine Transformers.