Anonim

DE ENDAST 12 karaktärerna som din manga / ljusroman kommer att behöva !! (Har du dem?)

Enligt vad jag har sett från anime och hört får doujinshi-artister betalt per bok de säljer på platser som Comiket eller online, men du har lite mangaka som släpper ett kapitel per nummer av serietidningar som Shounen Jump och Serietidning Yuri Hime.

Så, hur får en mangaka betalt för sitt arbete? Förändras detta när de släpper ut mer av sitt arbete som sedan skapar andra anpassningar och varor?

6
  • Jag antar att de får pengar bara för att leverera ett kapitel till Jump eller så (bäst för exponering mer än någonting annat), och deras huvudsakliga pengar kommer från Volume Sales (ett kapitel med endast en manga) och andra varor som leksaker.
  • Jag tror att bakuman förklarade något i linje med att betala per sida för de månatliga / veckovisa utgåvorna
  • relaterat: anime.stackexchange.com/questions/26724/…
  • Som @DarkDestry, betalas per sida, men de får också royalty för volymförsäljning.
  • articles.latimes.com/print/2004/mar/24/world/fg-anime24 ... Mat till eftertanke. Svarar inte i sig frågan

+100

För att svara på den här frågan måste vi ta hänsyn till de flera faktorer som avgör hur och hur mycket de får betalt:

  • Antalet ritade sidor för varje nummer (20 sidor eller mer).
  • Regelbundenheten i hans arbete (vecka, månad ...).
  • Upplevelsen av mangaka (nykomling, erfaren ...).
  • Populariteten av mangakas arbete (den manga från 2002 som du aldrig har hört talas om, One Piece ...).
  • Förlagsföretaget (Akita Shoten, Shueisha ...).
  • Merchandising runt hans arbete och anime-anpassningar.

Antal sidor ritade och arbetets regelbundenhet

En mangaka betalas beroende på hur många sidor han ritar. Det mest typiska fallet för mangaka är nykomlingarna som publicerar ett standardkapitel på 16-20 sidor varje vecka, så vi kommer att basera våra siffror på detta vanliga fall. Vanligtvis betalar en förläggare mellan 10 000 ¥ och 12 000 ¥ per sida som skapats till en startartist. Med tanke på att han skulle rita 80 sidor per månad skulle det leda till ett månatligt resultat från 800 000 ¥ till 960 000 ¥.

Var försiktig: det här är vad en startande mangaka vanligtvis vinner per månad. Men det här är inte vad han verkligen får till slut. En mangaka behöver vanligtvis betala sitt eget material, sina assistenter, sin studio om han har en annan och andra typer av utgifter.

Det är också viktigt att nämna att färgade sidor betalas mer än vanliga sidor (~ 1,5x mer).

Nu har jag pratat om det typiska veckovis fallet. I det här fallet ritar en mangaka vanligtvis mellan 16 och 20 sidor per kapitel (till exempel One Piece). Men ett annat riktigt vanligt fall är de månatliga utgåvorna (till exempel Ao no Exorcist). Antalet sidor kommer att variera mycket, men du kan tänka dig att det vanligtvis är mellan 35 och 50 sidor ritade per månad i sådana fall. Och priset per sida är inte nödvändigtvis högre, eftersom det oftast är detsamma.


Upplevelsen av mangaka

De tidigare siffrorna gäller mestadels för startande mangaka.Men de som redan har arbetat länge i mangaindustrin kan få ett ökat resultat per ritad sida. En mangaka, Sato Shuuhou, publicerade 2009 den genomsnittliga betalningen som han fick per sida som ritades genom åren. Medan han fick 10 000 ¥ per sida 1998 för Umizaru-mangan fick han 25 000 ¥ per sida 2006 för Tokko no Shima-mangan och 35 000 ¥ 2009 för Say Hello to Black Jack-mangan. Naturligtvis är dessa siffror inte representativa för varje mangaka och bör inte tas som en konstant.


Populariteten av mangakas arbete

En annan viktig faktor är kapitelns och de sista mangas popularitet. Ett berömt exempel är omröstningen om Weekly Shonen Jump-popularitet. Varje läsare har varje vecka möjlighet att fylla i ett papper där han rankar sina tre favoritkapitel i veckan och skicka tillbaka det till Shueisha (utgivaren Weekly Shonen Jump). Det totala antalet röster beräknas sedan, och förläggaren får ett internresultat för populariteten hos de publicerade mangorna. Om en publicerad manga stannar alldeles för länge i de lägre rangerna, kanske den slutar publiceras (åtminstone i den här tidningen). Omvänt, om en manga ofta håller sig i de bästa rankningarna, betyder det att det är intressant för många läsare, läsare som kanske köper ett annat nummer av tidningen på grund av just denna manga. På grund av detta kan utgivaren öka resultatet som mangaka vinner per sida. Det beror också på några andra faktorer, som om det finns en anime-anpassning eller någon bra mangaförsäljning, men det kommer att förklaras i nästa punkt.


Förlagsföretaget

Beroende på om utgivaren är helt okänd eller den riktigt berömda Shueisha, kan det hända att antalet resultat per sida är lägre eller högre. Detta beror naturligtvis på förlagets politiska och ekonomiska resurser.


Merchandising runt hans arbete och anime-anpassningar

Uppenbarligen kan det finnas lite merchandising kring en mangakas arbete, och naturligtvis några anime-anpassningar för en eller flera mangas. För denna del låter jag dig kontrollera den här frågan som beskriver den ganska bra.

0