Anonim

JAPAN Tour Hindi: Japanese Kite Festival | Saker att göra i Japan | Japan resa

I den andra säsongen, avsnitt 6 sägs det

av Aoi, som försöker övertala sin mamma att låta henne klättra Fuji-san

att Fuji-san är ett berg som även nybörjare kan klättra på .

Det fick mig att undra. Berget är över 3700 m högt och enligt min bästa kartläsningskunskap kan dalarna runt det inte vara för långt från havsnivån. Det betyder att det är en stigning på låt oss vara försiktiga 3000 m. Till en höjd som sannolikt kan orsaka höjdsjuka hos otränade personer (och låt oss vara ärliga: Flickorna är ganska otränade, med tanke på vilka toppar de har klättrat hittills). Alla dessa faktorer skriker ut för mig att Fuji-san kommer att vara vad som helst men en lätt klättring.

Har jag fel och har anime rätt och i så fall varför?

Det här handlar mer om verkliga bergsklättringar än det är Yama no Susume, så det är bara riktigt marginellt på ämnet här. Men det visar sig att serien i sig gör ett bra jobb med att ta itu med den och är relativt realistisk.

Men för att ta itu med din fråga är höjd bara en faktor för klättring, och långt ifrån den viktigaste. Mt. Fuji är ett extremt populärt turistmål (ett av de mest klättrade bergen i världen), och som sådan är spåren väl asfalterade och utvecklade med många vilestopp. Leden är inte särskilt brant och det finns inga svåra bergsklättringsavsnitt; det är i grunden en vandring till toppen. På ett mer tekniskt språk är vägarna till toppmötet YDS-klass 2, vilket innebär liten eller ingen teknisk skicklighet. Uthållighet (stigningen kan ta över 6 timmar) och höjdsjuka är verkligen det endast stora hindren vid klättring på Mt. Fuji (annat än underberedskap). Vissa klättrare tar med syrebehållare för att bekämpa höjdsjukan, men erfarna klättrare brukar bara använda dessa på mycket högre toppar (över 8 km höga). Så ja, en nybörjare i anständig form kan göra det, men inte alla kommer till toppen.

Det är dock inte att säga att det är en tårtvandring. Faktum är att anime visar att detta inte är en trivial klättring. Aoi överdrivit lite sin beredskap för det, som vi ser senare:

Under klättringen utvecklar Aoi höjdsjuka efter att ha nått den 8: e stationen på vägen. Trots att hon försöker gå längre förvärras hennes utmattning och så småningom ger hon upp. Kaede stannar med henne, medan Hinata och Kokona tar sig till toppen före soluppgången.

Både i verkliga livet och i showen, Mt. Fuji är den typ av berg en nybörjare kan klättra utan speciell teknik eller utrustning, men det är inte helt trivialt och kräver viss uthållighet.

1
  • 6 Som en person som faktiskt klättrade på Fuji kommer jag att tillägga att de flesta tar en buss till lägre stationer och börjar från ~ 2000m höjd. Det finns också hyddor halvvägs uppför berget så att du kan dela upp klättringen på två dagar. Det största problemet för mig var inte spårets svårighet utan temperaturen. Det är populärt att klättra Fuji på natten för att se soluppgången uppifrån men temperaturen klockan 3 till och med på sommaren är löjligt låg. Mina fyra lager kläder räckte inte, jag trodde att jag skulle frysa.

2008 klättrade en vän och jag Mt. Fuji. Vi var båda i mitten av 20-talet och i rimlig form. Vi började från botten vid en helgedom och kom till den femte stationen i slutet av dag 1 och toppades på eftermiddagen på dag 2. Vid toppmötet fastnade vi i en åskväder och var tvungna att gå ner på motsatt sida av berget, som tog oss ungefär en annan dag (inklusive övernattning på ytterligare en femte station).

Personligen skrattar jag när folk säger att klättra på Mt. Fuji är lätt. Ja, det är mer en vandring än en klättring, men vägen är inte asfalterad, höjden kom till oss båda, och du måste verkligen ha mer än din genomsnittliga förortsuthållighet för att kompensera den.