Anonim

Hej där Delilah-texter.

När det gäller många anime där mangan kom först tycks saker som ingår i anime men inte manga (som fyllbågar) inte anses vara helt kanoniska i serien, vilket indikerar att manga i allmänhet är vad som anses sätta kanon. Ett exempel på detta är Quincy-bågen i Bleach. För serier där anime kom först, till exempel Code Geass, anses anime då sätta kanon?

2
  • Jag antar att detta varierar från serie till serie. Min gissning är att den "kanon" antagligen är den som den ursprungliga författaren hade i åtanke, oavsett om det var en mangaka eller inte.
  • Varierar från serie till serie, men i många fall kallas originalverket för "primärkanonen" och det nya mediet kallas "sekundärkanon".

Vad som anses vara kanon bestäms i allmänhet av författaren eller licensinnehavaren. Jag tror att du måste få en bättre uppfattning om definitionen av kanon.

det originalverk som författaren till fanfiktion lånar från

eller

en beskrivning av specifika incidenter, relationer eller berättelsebågar som äger rum inom den övergripande kanonen

  • Wikipedia (Originalversion där definitioner kom ifrån)

Så, för att direkt svara på din fråga, om det fanns endast en manga och anime, och mangan kom först, sedan var mangan kanon. Jag säger bara, för många manga och anime bygger på ljusromaner eller visuella romaner. I så fall skulle den ljusa romanen eller den visuella romanen vara kanon.

Om anime kom först kommer det antagligen att vara vad licensinnehavaren bestämmer är kanon. Detta är ett antagande, för jag tror att anime-författare ger upp rättigheterna till sitt arbete.

1
  • Du kanske vill använda definitionen "kanon är det material som accepteras som officiellt en del av berättelsen i ett enskilt universum av den berättelsen.", Eftersom Wikipedia sedan dess har tagit bort de rader du hänvisar till.

När en serie presenteras i flera media sägs de flesta versionerna vanligtvis vara "baserade på" någon annan version, och vilken version som inte är "baserad på" något av de andra är kanon. Under normala omständigheter är den som kom först.

Men detta är bara en allmän riktlinje. Ibland blir saker konstiga. Överväga Revolutionary Girl Utena, som har inte mindre än fyra presentationer: mangan, TV-serien, filmen och mangan i filmen. Film-mangan är naturligtvis baserad på filmen, men de andra tre betraktas som separata kanoner. Ungefär. Som sagt är Utena konstigt.

2
  • 1 Ett annat konstigt exempel är Nasuverse, för hur det betraktar olika berättelser som parallella universum som kan nås även om tillämpningen av den andra magin (Kischur Zelretch Schweinorgs uppfinningar som juvelsvärdet, Kaleidostickan eller hans bagageutrymme) är det svårt att berätta vad som är kanon
  • en sak som betraktas som kanon är att alla förgrenade tomter som skapar parallella universum (stölden av Greater Grail, händelsen som dränerar världens Mana på 1900-talet) inträffar efter att Arturia föddes så kön "King Arthur" är av kanon kvinna så den som visas i Fate / Prototype är icke-kanon

Canon är oavsett rättighetsinnehavaren (personer som äger IP) säger att det är. Canon förändras alltid. Titta bara på den amerikanska serieindustrin, DC och Marvel omkonstruerar alltid och återuppfinner kanonen.