Anonim

Steven Jewniverse

Jag ser ibland denna glöd i de gamla grejerna. Nyfiken om den här tekniken har ett namn och hur den gjordes.

Om du har något som dokumentär om tekniska och affärsmässiga aspekter av anime, skulle det uppskattas.

Några extra exempel, alla från rurouni kenshin andra öppning:

Och detta:

3
  • De flesta av dessa är bara en lutning med en alfakanal applicerad.
  • @ z tror du att det är cg?
  • andra exponeringen är ett troligt alternativ i den första bilden

Alla dina skärmdumpar ser ut som konventionella cel-animationer, men gjorda med olika tekniker. Den första bilden "glödet" ser ut som om den var målad med en airbrush, troligen på sitt eget cel-ark som täckte resten av bilden. Linseffekterna i dina andra och fjärde skärmdumpar ser ut att de var målade på separata cel-ark och sedan bleknade optiskt in och ut för att animera dem och kombinerades sedan med bakgrunden med flera exponeringar. Ljusets glöd i den tredje bilden airbushades antagligen på samma cel som ljuslågorna. Jag är inte säker på hur det animerade solljus som faller på vattnet i den femte bilden gjordes, men jag antar att det helt enkelt var handmålat. Den sista bilden med den glödande stången gjordes troligen med en airbrush som liknar de tidigare exemplen, men det kan vara så att en diffusor placerades framför kameralinsen.

så det korta svaret är "belysning".

Kom ihåg att en traditionell animation är uppbyggd av flera element, lagrad och fotograferad tillsammans. Statiska element såsom bakgrunder är målade på glasplattor (plattor) och rörliga element som karaktärer målas på flera ark acetat (cels). Varje animeringsram byggs genom att lägga in de olika elementen i en fotostudio, tända, fotografera och sedan byggas om och sköt igen för nästa bild. Att skapa glödeffekter kan göras genom att måla dem för hand, men de superljusa psykiska aurorna, laserblästringarna och liknande utnyttjar det faktum att glas och acetat är transparenta. Genom att skina ett ljus upp från bakgrunden, genom genomskinliga eller omålade delar av de olika elementen, eller genom att direkt klippa ut delar av cel med en rakhyvel, kan du skapa allt från en mjuk, diffus glöd till ett intensivt, starkt ljus. Färggeler placerade mellan cel och ljuskällan ger dig de lysande röda eller blåa (eller apelsiner eller purpurfärgade eller gröna eller vad som helst).

Linsflare och sundog-effekter görs i kameran genom att använda studiobelysning för att skapa önskad bländning på själva linsen.

Saker blir lite mer komplicerade när du vill, säg, lägga till den intensiva glöd i ett helt målat föremål (som den glödande tegel längst ner där). För det skulle de troligen använda en optisk skrivare, en enhet som låter dig kombinera tidigare fotograferade element med nya optiska effekter eller med andra befintliga fotograferade element. Du kombinerar den fotograferade sekvensen av karaktärerna som håller tegelstenen, med en matt mörkare allt utom tegelstenen och ett blått ljus som lyser genom det tegelformade hålet i mattan, och den optiska skrivaren låter dig fotografera dessa element igen, väsentligen.

Skottet av det krusande vattnet på stranden är också en optisk komposit, som kombinerar bakgrundselement (gräs, träd), förgrundselement (karaktären) en matt som blockerar gräset, trädet och karaktären och bilder av vatteneffekten, som kan filmas med verklig vätska (starkt urvattnat schampo var populärt) eller ett stativ i medium (skrynklig, reflekterande folie med en rörlig ljuskälla var också populär).

Det är effektivt samma metod som ILM använde för att montera alla de individuellt tagna miniatyr-X-Wings och TIE Fighters och Death Star trench-filmer i Star Wars.

Dessa är alla mycket olika effekter och jag tror inte att de flesta gjordes med airbrushing. Den första, kanske, men det är svårt att vara säker utan att se en högre upplösning på den bilden. Den andra är ofta "animerad" och verkar vara en riktig linsflare, som kan uppnås genom att använda en viss typ av lins och skina i en ljuskälla från en sidovinkel. Med de andra är det svårt att säga igen på grund av problem med bildupplösningen. Jag har sett vatteneffekten du refererar till mycket också, men jag har intrycket att det är något helt annat. När det gäller den sista effekten är det den jag är mest intresserad av eftersom jag ser att den används hela tiden på 80-talets anime och jag älskar effekten. Jag är som 90% säker på att det inte är gjort med airbrushing. Om jag var tvungen att gissa, lämnar de en del av bakgrunden cel ommålade och skjuter den sedan över ett ljusbord med ljuset som lyser igenom för att uppnå denna effekt.