Anonim

Förtrollad. [HnR]

Varför läses manga från höger till vänster? Har det alltid varit så? Finns det några undantag?

(Vänd manga är ursäkta från denna fråga.)

2
  • Jag tror inte det är bara manga. Många gamla kinesiska texter lästes höger-vänster. Många av dessa har fortsatt i dag i många kulturer.
  • Detta är relaterat chinese.stackexchange.com/a/608/9508. I grund och botten är kinesiska och japanska tecken skrivna från höger till vänster och uppifrån och ner, så textflödet härrör från flödet av att skriva ett enda tecken. Föreställ dig att du slutar vänster efter att ha skrivit ett ord och sedan måste fortsätta till höger, det skulle vara ganska opraktiskt.

Det traditionella japanska skriftspråket går från höger till vänster.

Böcker i Japan brukar börja från den "högst" sidan. Det är helt naturligt att mangapublikationer har samma format.

Traditionellt skrivs japanska i ett format som heter tategaki ( ), som kopierar det traditionella kinesiska systemet. I det här formatet skrivs tecknen i kolumner som går uppifrån och ned, med kolumner ordnade från höger till vänster. Efter att ha nått botten av varje kolumn fortsätter läsaren längst upp i kolumnen till vänster om den aktuella.

Modern japansk använder också ett annat skrivformat, kallat yokogaki ( ). Detta skrivformat är horisontellt och läser från vänster till höger, precis som engelska.

En bok tryckt i tategaki öppnar från vad en västerländsk skulle kalla ryggen, medan en bok tryckt i yokogaki öppnar från vad som traditionellt i Japan skulle ha ansetts vara ryggen.

Wikipedia

5
  • Tack. Om möjligt, vänligen adressera också mina underfrågor. Finns det någon manga tryckt i yokogaki? Har det alltid varit tategaki med manga?
  • 2 @coleopterist Ibland i manga finns det text som skrivs från vänster till höger i horisontella linjer (yokogaki), men själva boken är fortfarande "höger-till-vänster-orienterad" (paneler till höger läses först, ryggraden i boken är till höger). Men om du frågar om det finns någon vänster-till-höger-orienterad manga i Japan (paneler till vänster läses först, ryggraden är till vänster), jag är inte säker.
  • 1 @coleopterist Jag vet verkligen inte heller. Jag skulle inte kunna se skillnaden mellan en vänd manga och en som ursprungligen skrivs ut från vänster till höger
  • Börjar skrifter i yokogaki i västra början? Eller börjar de på baksidan av boken, precis samma sak som med tategaki? (Förutsatt att de behåller samma sidordning), skulle det inte bli förvirrande att läsa från vänster till höger, utan att vända sidor från höger till vänster?
  • 1 @PeterRaeves Moderna böcker skrivna i yokogaki läser precis som engelska böcker när det gäller sidordning, orientering, radordning etc.

"Manga-läroböcker" för att studera naturvetenskap och matematik är fina exempel på vad som skulle vara ett undantag. Det är besvärligt att behålla tategaki om du vill ha några ekvationer i dem.