Anonim

AMIDAKUDŽI ~ Japonský rozhodovací žebřík | Japondělí

I den sista scenen i avsnitt 4 av Yuru Yuri San Hai (dvs. den tredje säsongen av Yuru Yuri-anime) spelade Sakurako med sina vänner ett lotterispel för att få reda på "lyckliga färger". Hon gjorde det genom att rita ett diagram på marken och följa raderna. Jag har aldrig sett den här typen av spel förut och undrar om det här är något traditionellt barnspel eller Sakurako uppfann det bara på plats. Kan någon ge några ledtrådar? Tack!

Detta är en metod för att slumpmässigt tilldela saker som kallas "ghost ben" (på japanska, kallas "Amidakuji", vilket betyder "Amida lotteri").

I princip är det så att varje spelare väljer en av raderna högst upp. Därefter följer du linjen nedåt. Varje gång du skär ett horisontellt segment följer du det. Här är ett exempel på ett möjligt resultat för en spelare i detta spel.

Observera att loop-de-loop och de icke-strikt horisontella korssegmenten (som de som går vänster-ner-höger och höger-ned-vänster från längst till höger) inte används i konventionellt spökben. Det här är bara showen som är dum.

Detta system är välkänt i Japan (och kanske resten av Östasien?), Men är verkligen inte känt någon annanstans, vilket är troligt varför du aldrig har hört talas om det.

4
  • 1 Tack för din information. Jag bor faktiskt i Kina och det är första gången jag ser det här spelet. Wikipedia-sidan som länkas i ditt svar verkar inte indikera spelets ursprung, inte heller sidans kinesiska version. Den japanska versionen sa dock att den kom från indisk buddha.
  • Det verkar för mig att om icke-strikt horisontella korssegment är tillåtna kommer inte utmatningen alltid att vara en permutation av ingången. Det vill säga olika ingångar kan skickas till samma utgång.
  • Kanske måste jag gå vidare till Mathematics SE haha.
  • För vad det är värt, minns jag att jag såg ett sådant spel i en barntidning i Hong Kong för flera år sedan (och faktiskt var på väg att kommentera vilket tyder på att detta kan vara spelet här).