Anonim

【大阪 旅行】 大阪 自由行 平價 美食 天神 天神 橋 筋 2 & 3 丁目, 日本 最長 商店 街, Tenjinbashisuji Shopping Street chome 2 & 3

Jag har märkt att de flesta anime, särskilt i genrer som livsstil och romantiska komedier, finns det minst en karaktär som spelar rollen som barndomsvän (osananajimi). Detta kombineras ofta med den oförsvarade kärleken, flickan bredvid eller andra relaterade troper.

Naturligtvis finns barndomsvänner i varje kultur där ute, men jag är nyfiken på om Japan har en speciell anledning till just denna händelse i anime-shower. Bortsett från könsbenägenhet mot shounen-genren, varför är det så att de flesta osananajimi är tjejer medan våra barndomsvänner i verkligheten vanligtvis är av samma kön? Finns denna förekomst mer vanlig i Japan än i andra kulturer?

Och gärna redigera (särskilt titeln) och / eller kommentera om den här frågan är utanför ämnet.

4
  • Jag tror att den här frågan är meningsbaserad, men eftersom jag inte är säker på att jag avstår från att stänga just nu. Mina två cent är att du redan har ditt svar: "könsbenägenhet mot shounen-genren". Om du tittar på omvända haremshower blir de också en manlig barndomsvän. Omvänt har shounen och shoujo ai-verk barndomsvänner av samma kön.
  • Tyvärr var jag inte säker på om den här frågan är utanför ämnet eller inte. Någon kan stänga det om de är säkra på det. Jag väntar ett par timmar och är tillbaka hit. Och förutom den japanska relevanssidan av frågan antar jag att jag svarade på min egen fråga där omedvetet. Huh.
  • Ett annat problem: din titel och din frågekropp ställer två olika frågor.
  • Det här är en knepig fråga att ta itu med, eftersom potentialen för subjektiva svar är mycket större, särskilt i olika kulturer. Det verkar för mig att begreppen "osananajimi" är mer representativa för vad västerlänningar uppfattar som "sann vänskap", där ingenting behöver förklaras och tillit är orubbligt. Japansk kultur är brant med anständighetstraditioner och vad som helst (inre / yttre relationer), en bestående och utvecklad vänskap som bygger på oskuld från barndomen kommer sannolikt inte att utvecklas senare i livet, eftersom du blir fast i skyldigheter och förväntningar.

Som kommentarerna säger är detta en något subjektiv fråga. Jag ska ange mitt eget skäl, vilket jag tycker är en stor del av anledningen till att detta är vanligt, men kanske inte den enda anledningen.

Det japanska samhället är mer regementerat än man kan tro bara från att titta på anime. Vid medelåldern och till och med i viss utsträckning i grundskolan förväntas barn interagera med sina kamrater på ett relativt professionellt sätt. Detta gäller särskilt relationer mellan studenter av motsatta kön. Sådana krav hålls inte för familj eller nära vänner, men för alla andra förväntas man vara artig och inte dela sina sanna känslor eller säga saker för direkt. Detta koncept att dela människor i en grupp och en utgrupp ( , uchi-soto) är något svårt för icke-japanska människor att förstå, men är centralt för interaktioner mellan människor i japansk kultur. I själva verket kan du hitta många exempel på detta och relaterade begrepp honne och tatemae i anime om du tittar, men om du inte letar efter dem specifikt är det lätt att missa.

Det är svårt för en person i utgruppen att komma in i gruppen. Även om det inte är omöjligt tar det i allmänhet tid och ansträngning. Grupperna är inte heller en enkel dikotomi; de förändras beroende på situationen. Det är särskilt svårt för nära vänskap mellan medlemmar av motsatt kön att bildas. Ett sätt för detta att hända är att de två inleder ett förhållande, men det är uppenbarligen inte perfekt om du vill skapa en romantisk komedi där karaktärerna inte redan är i relationer. Ett annat sätt är att en person agerar närmare den andra än de egentligen är, som ett sätt att testa gränserna, men den personen är något oförskämd när det gör det och det kan slå tillbaka.

Det mest realistiska sättet för en karaktär att ha en nära vän är att de är långvariga vänner. Specifikt, om deras vänskap går tillbaka till barndomen, när de inte behövde följa dessa strikta regler, kunde en vänskap utvecklas utan mycket problem. Att ha en barndomsvänskaraktär är ett sätt att få en karaktär som redan är en del av huvudpersonens grupp.Ur en författares synvinkel är detta ett attraktivt förslag, eftersom det ger någon som huvudpersonen kan ha relativt seriösa samtal med, men som också kan vara ett potentiellt romantiskt intresse. I (omvänd) haremshow är det särskilt attraktivt att diversifiera den kvinnliga (manliga) rollen av romantiska intressen.

Som sagt, jag tror att vi har sett något av en nedgång de senaste åren i denna arketyp, åtminstone bland haremshower. Förmodligen har författare insett att det är överanvändat och att det är ett generiskt osananajimi karaktär utan unika personlighetsdrag är inte särskilt intressant. Motsatta kön barndomsvänner är också mycket mindre vanliga i verkliga livet än i anime, vilket gör förekomsten av detta något orealistiskt. För 10 år sedan hade nästan varje harem / romcom-show en karaktär som denna, men andelen verkar ha sjunkit till mindre än hälften av dem idag. Delvis kan detta tillskrivas andra arketyper som ökar i popularitet (särskilt lillasyster /imouto karaktär, som kan vara ännu närmare huvudpersonen än en barndomsvän). När de dyker upp på shower idag är det ofta som en dubbel arketypkaraktär, t.ex. a tsundere osananajimi.

1
  • Tack för ett så detaljerat svar (och två på en minut, hmm). Håller också med om den minskande användningen av tropen till förmån för imouto karaktär de senaste åren.