Anonim

FF13: Den mörkaste sidan av mig (\ "Sanningen under rosen \")

Tillhör Hellsing Organization den anglikanska kyrkan eller den protestantiska kyrkan? Eller är det en sekulär organisation?

3
  • den anglikanska kyrkan är en typ av protestantisk kyrka
  • quora.com/Are-Anglicans-considered-Protestants Inte nödvändigtvis, beroende på definitionen.
  • Intressant, trevlig länk. För vad det är värt kommer jag själv från en anglikansk bakgrund och de ansåg för det mesta sig själva protestanter - men det är bara ancedotal

Hellsing-organisationen är en del av den anglikanska kyrkan. Huruvida den anglikanska kyrkan är katolsk eller protestantisk är lite av en komplicerad fråga.

Till att börja med, medan det finns en "katolsk kyrka" (det är det vanliga kortnamnet för den romersk-katolska kyrkan på engelska), finns det ingen motsvarande "protestantisk kyrka". Det finns flera protestantiska valörer, varav många har sub-valörer, varav många har flera kyrkor inom sig: lutherska, presbyterianska, baptistiska, pingstliga, metodister och många andra. Alla dessa grupper har sina rötter i Martin Luthers protestantiska reformation, som började tidigt på 1500-talet i Västeuropa som svar på upplevd korruption och doktrinär inkonsekvens i den dominerande romersk-katolska kyrkan. Alla de tidiga protestantiska kyrkorna hade vissa romersk-katolska metoder som de motsatte sig; Wikipedia har en bra sammanfattning, men i allmänhet tyckte protestanterna att religionen borde vara mindre fokuserad på världsliga frågor och mer fokuserad på tro och bön. De förkastade också den romersk-katolska påvens auktoritet och fokuserade på Bibeln som det enda definierande dokumentet för kristen tro, medan den romersk-katolska kyrkan hade höjt olika kommentarer av påvar och andra framstående personer.

Anglikanismen fanns som den engelska grenen av den romersk-katolska kyrkan fram till 1534, då det engelska parlamentet förklarade Henry VIII, kungen av England, som kyrkans chef. Detta splittrade ledarskapet från den romersk-katolska kyrkan, men teologiskt sett fortsatte anglikanerna att behålla eukaristin, som de flesta protestantiska kyrkor hade övergivit. Huruvida detta gör dem protestantiska eller inte är lite svårt att säga. De betraktas ofta som protestantiska för att de splittrades från den romersk-katolska kyrkan under samma period som den protestantiska reformationen pågick, men splittringen hade ingen verklig koppling till Luthers rörelse; det var en politisk manöver av den engelska regeringen att försvaga den romersk-katolska påvens makt. Teologiskt är de mer lik romersk-katolikerna än de flesta protestantiska kyrkor är (men som vi ser i Hellsing finner de fortfarande tillräckligt med skillnader för att hålla dem argumenterade).

Som intressepunkt finns det kristna kyrkor som varken är katolska eller protestantiska: till exempel de östra ortodoxa kyrkorna, som inkluderar de grekiskortodoxa och ryska ortodoxa; Etiopisk; Koptisk; och olika moderna rörelser som Jehovas vittnen. Så du kan argumentera för att anglikanismen varken är katolsk eller protestantisk, utan något tydligt, som dessa andra kyrkor.

3
  • Finns det något i universum eller Guds ord som bevisar att organisationen är en religiös organisation och inte en sekulär? Visst, organisationens motto och vapen refererar till Gud, men det är fortfarande möjligt för organisationen att vara sekulär?
  • @FluidizedPigeonReactor Anderson verkade verkligen tro att det var en religiös organisation i mangaens första volym. Jag har inte serien till hands men mitt minne är allt att det var en del av den anglikanska kyrkan, precis som Iskariot är en del av den katolska kyrkan.
  • Det stämmer.