Anonim

La La Land Soundtrack - A Lovely Night (Ryan Gosling & Emma Stone)

Vad är anledningen till i många mecha-anime som Macross, Gundam, Kod Geass, Tengen Toppa Gurren Lagann, Kakumeiki Valvrave, Älskling i Franxx och RahXephon, skulle piloterna kunna flytta sina mechas som att mekarna är en förlängning av sina egna kroppar?

Vi ser alltid piloter i cockpitrummet med någon "controller". Men styrenheterna verkar bara ha grundläggande funktioner för att tillåta grundläggande rörelser som att gå framåt och bakåt, sväng vänster och höger och sådant. Men i själva scenerna kunde mekorna göra mer än att bara röra sig helt, t.ex. undvik motståndarnas kulor med skicklighet.

I anime som Neon Genesis Evangelion, Star Driver eller Tengen Toppa Gurren Lagann, det kunde förklaras bort att eftersom mechorna och deras piloter är synkroniserade genom sinnet, kunde de göra dessa "akrobatiska" rörelser. Men med anime som Gundam, Macross, Suisei no Gargantia, eller Kakumeiki Valvrave, det är inte vettigt ...

Förklaringar i universum

I Gundam franchise, förklaras detta genom användning av avancerade datorsystem som översätter enkla joystickrörelser till komplexa robotrörelser. Enligt teorin om universum kan en människa som arbetar inom en tvåvägs, robotliknande maskin fungera mest effektivt när maskinens rörelser efterliknar de i människokroppen, särskilt eftersom dessa rörelser ofta balanserar den effektivt (som hur benen och ryggen rör sig när du sträcker ut en arm). Som sådan designar ingenjörer maskinen för att göra dessa rörelser automatiskt som en del av en befalld rörelse.

Denna princip har utvidgats till andra anime-franchiser som Macross.

När du skriver finns det också gränssnitt för sinne-maskin som översätter mänskligt tänkande direkt till maskinrörelse.

Verklig världsförklaring

Det faktiska historiska svaret kommer med början av den gigantiska robotgenren på 1970-talet. Verkliga maskingränssnitt var då relativt primitiva. Den genomsnittliga mangaläsaren och anime-tittaren kunde inte riktigt tänka sig att kontrollera en robot med något annat än joysticks och knappar, så det var vad anime- och mangakonstnärer drog in i cockpits av mecha som Mazinger Z och Getter Robo. De visste att dessa gränssnitt inte riktigt skulle räcka, men mechaserier var billig barnunderhållning med stor tonvikt på att sälja leksaker. Det spelade ingen roll om det var realistiskt, så länge det kändes coolt.

Pojkarna (och tjejerna!) Som såg dessa program växte upp för att göra nyare mechaserier, och ofta är de orealistiska kontrollscheman tunga referenser till de dumma kontrollerna som de såg i de tidigare showerna. I grund och botten förstår de att det inte spelade någon roll då att göra ett kontrollschema realistiskt, och det spelar ingen roll nu; det gör inte din show mer eller mindre populär.

1
  • En sådan bra förklaring! +1

Det är där Suspension of Disbelief kommer in. Vi är tänkta att tro att mecha kan styras så och vi visar några rudimentära kontroller. Det är upp till oss att upphäva vår vantro på att sådana primitiva kontroller kan producera komplex rörelse av mecha.

Naturligtvis försöker vissa mecha-anime att ge mycket mer realistisk förklaring. Du nämner en, där människans sinne är kopplat till en mechas, så att tänka på att flytta din egen kropp kommer att flytta mechs kropp.

Nästa alternativ är master-slave-system, där pilotens kropp är ansluten till "skelett" som fångar pilots rörelser och översätter det till mechs rörelse. Full Metal Panics mech fungerar så.

Ett annat alternativ är ett, där piloten bara ger grova högnivåkommandon och det är mechs dator eller AI som gör all den detaljerade rörelsen. Jag tror att det är så Susisei no Gargantias mech fungerar.

I båda fallen är det i de flesta fall irrelevant hur mekaniken styrs.Det är därför producenterna bara inte bryr sig om att skapa ett mer realistiskt system och bara gör något som vackert ser ut som att piloten är den som kontrollerar. Det är först när pilotmetoden faktiskt har betydelse för handlingen, att metoden faktiskt utarbetas. Till exempel i fallet Evangelion är anslutningen pilot-Eva källa till huvudpersonens mentala skada.

I vissa serier som de (Macross, Super Dimensional Calvary Southern Cross) finns det också mind-kontrollerade mechas. Dessa skulle vara lättare att förklara varför de har mänskliga rörelser eftersom rörelserna kommer från pilotens tankar om att flytta sig själv.

Det finns mer information också i detta scifi.stackexchange.com-ämne

Hur piloter i superdimension fästning macross styr vf1 battroid

Den enklaste är bara att du TÄNKER att du flyttar din kropp, men det är faktiskt mekaniken. Helvete, Unicorn Gundam centraliserar detta i sin plot. Ett annat är helt enkelt systemet där du flyttar din kropp inuti mech, och mech skulle röra sig på samma sätt. Om du vill kan du helt enkelt KOMBINERA dessa två, och du får det här: Du tänker på en åtgärd som involverar din vänstra arm, du utför den genom att flytta vänsterarmsreglaget framåt. Du tänker på att göra en handling som involverar ditt högra ben, du skjuter av högerbenpedalen. Som min personliga huvudkanon tror jag att det är så människorna från Gurren Laggan flyttar skyttarnas ben.