Anonim

Nightcore - Lava Lamp (Bubbly)

Vanligtvis ser jag att all anime och manga är licensierade! Men ibland ser jag att någon anime eller manga inte är licensierad. Varför är det så?

Därför frågar jag vad som är skillnaden mellan licensierad och olicensierad anime och manga? Och vad betyder det för producenter, tv-stationer, webbplatser (och andra som "köper" och publicerar anime / manga) och för anime / mangafans?

Hur fungerar processen för licensiering av en anime?

Kan du förklara detta genom ett exempel som dessa?

  • En bit (licensierad anime)
  • Gratis !: Evig sommar (olicensierad anime)
  • Death Note (licensierad manga)
  • Hetalia (olicensierad manga)
3
  • 5 Licensierad, såvitt jag vet, är vanligtvis w.r.t. licensstatus i USA. Originalverket är definitivt upphovsrättsskyddat och licensierat för distribution i Japan.
  • Den engelska Hetalia manga har licensierats av Tokyopop och Right Stuf i NA sedan maj 2012.
  • @Andruseto Hetalia publiceras (eller publicerades) i en blogg, men all tryckdistribution av mangan måste fortfarande licensieras via en utgivare. Och i själva verket har sex volymer Hetalia manga släppts på både japanska och engelska, så det är licensierat kommersiellt.

(Förord: det här svaret använder mestadels exempel på licensiering i Nordamerika / USA eftersom det är det jag känner mest till. Tänk på att en show som inte är licensierad i Nordamerika fortfarande kan licensieras i andra regioner i världen , som Australien, Europa, Kina och så vidare.)

Därför frågar jag vad som är skillnaden mellan licensierad och olicensierad anime och manga?

"Licensiering" hänvisar här till den process genom vilken en part som inte är den ursprungliga skaparen / distributören av ett innehållsinnehåll förvärvar rättigheter att distribuera innehållet, vanligtvis med begränsningen att de bara får distribuera innehållet i ett visst land eller en del av världen.

Sedan Funimation har licensierats En bit (Jag tror bara i Nordamerika), de har tillstånd att lagligt distribuera En bit till konsumenter i regionen för vilka de har licensierat den. (Jag är inte säker på vem, exakt, licensgivaren för En bit är, även om jag misstänker att det är den ursprungliga mangaförläggaren, Shueisha.)

Fri! Evig sommar är inte ett bra exempel på en olicensierad anime, för den har faktiskt licensierats för streaming i Nordamerika av Crunchyroll, men jag är inte säker på om den har licensierats för hemvideo.

Tänk istället på en tidigare Kyoto Animation-show: Hyouka. Såvitt jag vet har ingen licensierat Hyouka var som helst för vilket ändamål som helst (och det gör mig väldigt ledsen). Det betyder att om du vill konsumera Hyouka genom legitima vägar är ditt enda alternativ att köpa japanska BD / DVD-skivor, eller hitta någon som DVRed det i Japan, eller något liknande.

Vanligtvis ser jag att all anime och manga är licensierade! Men ibland ser jag att någon anime eller manga inte är licensierad. Varför är det så?

Om en anime eller manga är licensierad beror det på att inget företag har brytt sig om att köpa en licens för att distribuera produkten i regionen där du bor.

Observera att även om majoriteten av den nya TV-anime som produceras idag är licensierad (åtminstone för streaming i USA), är den del av mangan som licensieras i förhållande till den totala producerade mängden fortfarande mycket liten (även om detta har förändrats långsamt med tillkomsten av manga "streaming" -tjänster som Crunchyroll Manga). Om du vanligtvis bara stöter på licensierad manga betyder det bara att du oftast bara konsumerar manga genom legitima, licensierade leverantörer utanför Japan.

Och vad betyder det för producenter, tv-stationer, webbplatser (och andra som "köper" och publicerar anime / manga) och för anime / mangafans?

Om en anime eller manga inte har licensierats i din region betyder det att det förmodligen inte finns något lagligt sätt att konsumera en version av produkten som har anpassats för konsumenter i din region (dvs. genom textning, dubbning, lokalisering, 4Kids-ifying , etc.). Naturligtvis har detta aldrig stoppat anime-tittare.

Hur fungerar processen för licensiering av en anime?

Detta är ett komplicerat ämne och är värt en hel fråga på egen hand. (Och också, jag vet inte riktigt svaret utöver vaga generaliteter.)

1
  • Jag älskar skillnaden mellan dubbning och 4Kids-ifying.