Anonim

Final Fantasy xiii hela filmen (film)

Alkemi i Fullmetal Alchemist är baserad på en riktig alkemi. Hur liknar alkemin i anime alkemin i verkliga historiens historia? När och hur skiljer de sig från varandra?

0

I sitt koncept är de väldigt lika. I deras genomförande är de helt olika.

Likheter

För det första är det mycket viktigt att säga att det knappast finns en enda definition av alkemi. Några av dess första omnämnanden är från hundratals år gamla texter, men de flesta lyfter fram tre saker: Transmutation av oädla metaller (vanligtvis till guld), skapa en universell härdning och skapa ett universellt lösningsmedel.

Med hjälp av FMA-alkemi är det möjligt att överföra basmetaller till guld (som Ed gjorde i Yokis by), och genom korrekt användning av alkemi är läkning och medicinska tillämpningar möjliga. Andra elementära transmutationer, som var mindre eftertraktade av verklig alkemi men fortfarande finns i forskning, görs också.

Verklig alkemi gjordes ofta i strävan efter filosofens sten, ett legendariskt ämne som tros ge evigt liv (som det gjorde i Harry Potter och filosofens sten); stenen i FMA gjorde detta, mer eller mindre också.

Skillnader

Denna filosofs sten tros ursprungligen produceras genom magnum opus. Detta ses aldrig (eller nämns ens) i FMA; istället sker all alkemi genom en transmutationscirkel (med några få undantag), inklusive skapandet av stenen. Transmutationscirklar är inte strikt baserade på någon alkemitradition (även om de använder alkemiska symboler och andra liknande tecken).

Filosofens steningredienser skiljer sig också åt:

I verkliga livet var stenens ursprung att den ägdes av Adam, som hade fått den från Gud, och dess ingredienser upptäcktes aldrig. I FMA är stenen gjord av människoliv.

I likhet med cirklarna finns det inget riktigt omnämnande av att använda händer för att fysiskt styra energi i alkemi. Det fanns inte drömmar om att göra vapen från golvet eller använda teknikerna för krig. Alkemi gjordes mestadels i ett laboratorium med tekniker som magnum opus för att skapa kemikalier och andra sådana processer. Det är alltså ingen överraskning att den troda alkemikunsten var för vetenskap och framsteg för sig själv, så mycket att den grundade dagens kemi (och genom Paracelsus som nämns nedan kemisk medicin).

Energikällorna för transmutationerna är också olika; i FMA använder de tektonisk energi och "Dragon's Pulse" för Alkahestry. I verkliga livet kommer energin från kemiska bindningar och termisk energi.

Alkahestry

Det universella lösningsmedlet jag nämnde ovan kallas Alkahest, som är basen för namnet Alkahestry (används på engelska dub).

Generellt sett är Alkahestry mycket närmare det vi tänker på som alkemi från den verkliga världen. Dess syfte Medicinsk användning är mycket närmare de medicinska och kemiska applikationer som den verkliga alkemin sökte. I de alkemiska anteckningarna som de gräver senare i serien finns det ett läkemedel, "rasayana" (baserat på den indiska termen rasayana), som används för lång livslängd och som anges att "omvandla alla metaller till guld och återställa ungdomar till äldre"; på det sättet verkar detta ämne likna filosofens stenbegrepp sett i verkligheten.

Emellertid använder Alkahestry (som vanlig FMA-alkemi) handgester och cirklar istället för verkliga kemikalier; dessutom, som nämnts ovan, är dess energikälla ("Dragon's Pulse") något som inte finns i forntida verklig alkemi.

Övergripande

FMA: s alkemi och verkliga alkemi delar några saker:

  • Det övergripande konceptet att transmutera element såväl som att transmutera till guld
  • Skapandet av en filosofs sten
  • Förmågan att bota genom alkemi
  • Strävan efter evigt liv

De har också en hel del skillnader:

  • Processen att skapa filosofens sten
  • Filosofens steningredienser
  • Transmutation cirklar
  • Processen med att göra alkemi alls (använda kroppen snarare än ett labb)
  • Energikällan (tektonisk energi eller "Dragon's Pulse" snarare än kemisk energi)
  • Deras syfte (verklig alkemi eftersträvade ett mål som Alkahestry)
6
  • 1 ed omvandlar inte staplarna till guldstänger, utan överför dem, så det medfödda guldet bildar ett tunt lager på själva guldstången, vilket betyder att han inte överförde (vilken metall det än var) till guld
  • @ Vogel612 Ja, exakt. Men det finns fortfarande guld på utsidan som skapades av Ed; det var bara inte på insidan. (Inte bara det, men det finns en regel att alkemister inte får skapa guld av ekonomiska skäl.)
  • 1 Jag trodde att han hade samlat det som elementpartiklar från jorden i förväg, som eragon i eragon3 när han skapar vigselringar för roran och katrina, men när du säger (det har gått ett tag sedan jag såg kanske jag förvirrar detaljerna;) )
  • 1 Korrigera mig om jag har fel men jag trodde att filosofstenen i verkliga livet förmodligen användes för att överföra oädla metaller till guld som inte förlängde livslivet, vilket antogs ha upptäckts av Nicholas flamel som också fick odödlighet från livets elixir?
  • Korrigera mig om jag har fel men jag trodde att filosofstenen i verkliga livet förmodligen användes för att överföra oädla metaller till guld som inte förlängde livslivet, vilket antogs ha upptäckts av Nicholas flamel som också fick odödlighet från livets elixir?