Anonim

Jag gillar dig!

I Noragami är det fortfarande inte klart för mig vad som helst. Bishamon introducerades först som en krigsgud. Faktum är att Yato sa att hon var den mäktigaste krigsguden. Men under andra säsongen sägs hon vara en av de sju lyckorna.

Frågan är vad Bishamon är en gud av. Är det vanligt att gudar är för två helt olika saker?

Samma sak gäller Yato. Han sägs vara en krigsgud och också en katastrofgud. Och varför finns det ett behov av två krigsgudar om Yato är en krigsgud?

1
  • I den verkliga mytologin är gudar med en hel massa till synes orelaterade saker i sina portföljer mycket vanliga. Det finns vanligtvis en mytologisk eller symbolisk koppling: tänk på Hades, de grekiska gudarna av de döda ... som är i underjorden ... som ligger under jorden ... det är där vi bryter metall och ädelstenar från ... så han är också rikedommens gud! Och så är det panteoner med mer än en krigsgud; detta indikerar ofta att två olika kulturs religioner har synkretiserats.

Kortfattat:

  • Bishamon är båda, den Gud av krig och den Gud av förmögenhet.

  • Yato får inte bara titeln på Gud av krig och den Olyckans Gud, men är också en självutnämnd Leveransgud. Förutom dessa:

    • I kapitel 40 avslöjade Fujisaki Kouto att Yato är en "Fördärvelsens Gud, "vilket betyder att Yato bara vet hur man stjäl och inte ger, och att dessa människor runt honom kommer att lida fruktansvärt.
    • Han har också bestämt sig för att bli a Gud av förmögenhet nu.Källa


I detalj:

För det första är en Gud av förmögenhet titeln som ges till en Gud som ger lycka till eller använder sina speciella förmågor / krafter för att skydda eller förbättra sin vardag, och är för det mesta inte direkt relaterad till deras krafter (så som att säga, de kastar inte en förtrollning som får lycka att komma till någon).

Inte heller är en "född" en förmögenhetsgud, eller om en är det, kan han / hon avskaffas titeln om de skulle ära vanära till sitt slag (På samma sätt kan andra gudar också ges titeln Gudens lycka.

Som nämnts på Wikia:

The Seven Gods of Fortune (七 福神 Shichi Fukujin), som vanligtvis kallas de sju lyckliga gudarna, är de sju lyckorna i japansk mytologi och folklore.

De är några av de mest dyrkade, bad till och önskade japanska gudar i modern tid, med figurer eller masker av dem som är särskilt vanliga i småföretag.

Liksom för Kofuku är det nästan omöjligt (om inte helt omöjligt) för henne att bli en "lyckans Gud", med tanke på att hon är gudinnan av fattigdom.

Som fattigdomsgudinnan har Kofuku alltid hatats och föraktat. Hon fick aldrig äga sin egen shinki, möjligen eftersom det skulle öka hennes katastrofkrafter och skapa ytterligare förstörelse och kaos.Källa


För det andra har ingen Gud någon "ockupation". De får titeln baserat på deras krafter och hur de använder den. Till exempel är Yato tekniskt sett bara en krigsgud. De andra titlarna gavs honom baserat på hur han använde dem. Tidigare brukade han vara nådelös och grym och använde sina krafter för att döda andra gudar i striden och gav honom titeln "Calamity God".

På samma sätt finns det ingen anledning till att en Gud inte kan ges två eller flera titlar. Denna egenskap kan också ses i verkliga gudar och gudinnor. Till exempel:

Saraswati (sanskrit: सरस्वती, Sarasvatī) är den hinduiska gudinnan för kunskap, musik, konst, visdom och lärande. Källa

Parvati (IAST: Pārvatī) är den hinduiska gudinnan för fertilitet, kärlek och hängivenhet; liksom av gudomlig styrka och kraft. Källa

Dessa är bara två bland många gudar och gudinnor som tros ha mer än en kraft för sig själva.

Jag vet inte mycket om buddhismen, men eftersom lyckans gudar är baserade på verkliga motsvarigheter, som du kan läsa i detalj här, är det inte alls långsökt för gudarna att utöva mer än en makt eller för mer än två eller till och med tio gudar som delar samma titel. Även om deras buddhistiska motsvarigheter i verkliga livet bara har en eller inte ens någon kraft, är begreppet att gudarna har mer än en titel inget nytt.

4
  • Det verkar vara vettigt. Finns det likheter mellan begreppen gudar och gudinnor bland japanerna eller buddismen och hinduismen?
  • @Alchemist De har alla sina likheter och skillnader. Jag vet inte mycket om detta ämne. Du kan läsa om dem i detalj här. Du kan hitta ett mer omfattande jämförelsediagram här.
  • Jag tog bort en avskuren mening, Ashish. Jag tror att du startade det och gjorde sedan stycket ovanför det.
  • @ u Tack. Du har rätt. Jag glömde bara att radera den meningen efter att ha skrivit stycket ovanför den.

han är båda, ganska. på Wikipedia står det

Bishamon är det japanska namnet på Vaiśravaṇa, en buddhistisk gud.

följer länken för Vaiśravaṇa och tittar på avsnittet I Japan står det

I Japan betraktas Bishamonten (毘 沙門 天), eller bara Bishamon (毘 沙門) som en rustningsklädd krigsgud eller krigare och en straffare av onda människor. Bishamon porträtteras med ett spjut i ena handen och en liten pagod i den andra handen, den senare symboliserar det gudomliga skatthuset, vars innehåll han både bevakar och ger bort. I japansk folklore är han en av de sju lyckliga gudarna.

anledningen till att jag säger ganska är att wikipedia säger att Bishamon är krigsguden eller krigare, men en annan webbplats säger att han är en krigsgud men inte av krig

Bishamon är krigarnas gud (men inte av krig) och bad till seger före striden. Han är också en försvarsgud mot utländska inkräktare, en helande gud med kraften att rädda kejsare från livshotande sjukdom och att utvisa pestdemoner (detaljer nedan), för att hålla personliga fiender borta och belöna anhängare med rikedom , lycka till och med barn. Runt 1400-talet anställdes han som en av Japans sju lyckliga gudar på grund av hans förening med skatt och rikedom.

Källa: Översikt (andra stycket g)

så tekniskt är han en krigsgud men eftersom definitionen av en krigare är

en modig eller erfaren soldat eller kämpe.

och om soldater vanligtvis används för krig är det förmodligen vanligt att människor tror att en krigsgud också är en krigsgud

ovanstående citat indikerar också att han är en av de 7 lyckliga gudarna på grund av hans förening med skatt.

det är inte ovanligt att gudar associeras med mer än en sak, till exempel ses Amaterasu som gudinnan till solen, men också av universum och Ame-no-Uzume-no-Mikoto är gudinnan av gryningen, glädje och festande.

Jag vet inte mycket om buddhismen så jag är inte säker på deras gudar men det är möjligt att vissa kan förknippas med mer än en sak eftersom några av kami i shintoismen är som Bishamon och också är buddhistiska gudar.