Anonim

Speed ​​Drawing- Prince Zuko (Avatar - The Last Air Bender)

Folk säger alltid att de köper saker i en viss serie för att stödja en viss mangaka. Nu fick det mig att undra hur mycket som faktiskt går till mangaka själv. Fungerar mangaka vanligtvis för ett förlag som hoppar till exempel eller arbetar de självständigt med att sälja sina exemplar till företaget?

Jag antar att för varje Tankobon-exemplar som säljs får managaka en stor andel, för den är tillverkad av honom själv, men hur fungerar det för andra varor som anime, leksaker, t-shirts, spel eller kanske till och med evenemang? Dessa saker tillverkas oberoende av den ursprungliga mangaka av ett annat företag, så får han fortfarande en procentsats i varje försäljning av varje såld artikel eller hur fungerar det?

1
  • Jag skulle tro att det finns en avgift för andra att använda mangakas skapande, men jag kan inte minnas vilken typ av avgift ... Bör likna licensavgift eller något ...

Detta är mycket beroende av mangaka. Och allt tufft, det finns en blomstrande oberoende marknad för manga, det är sällan en solo-insats. Därför börjar det mesta av mangaka som antingen assistent eller lyckas få ett kontrakt hos ett välkänt förlag. Nu, när det gäller hur mycket de tjänar, kan vi ta Eiichiro Oda som ett exempel. Han har uppskattats tjäna cirka 2 miljarder yen(~ 24 miljoner dollar) enbart baserat på royalty.

Hur byggs nu detta belopp upp?

Kontrakt och royalty

De flesta mangaka tjänar inte timlön. Istället har de en kontraktbaserad anställning med partiell försäljningsavtal (royalties). Det betyder att en mangaka gör XX antal sidor per månad till ett fast pris. För en start mangaka är detta cirka 500 $ för 20-40 sidor. Utöver detta tjänar de fortfarande sina royalties, vilket är cirka 10-15% per tankobon. Dessa tankobons säljer ungefär $ 5 vardera vilket skulle göra ~ $ 0,50 per tankobon. Med tanke på att det tar cirka 5 timmar för en sida kan vi säga att en genomsnittlig startmangaka tjänar cirka 5 $ i timmen.

Detta leder mig till det ganska välkända faktum att mangakor tenderar att ha ett andra jobb. När det gäller en startande mangaka räcker det inte med att betala räkningarna.

Serien blir en anime

Låt oss säga att den givna mangan blev en framgång och blev tillräckligt välkänd för att skapa en anime. Detta skulle innebära att vår mangaka får ungefär ~ $ 660 per avsnitt. Så en standard 1 cour anime skulle tjäna strax under $ 8000. Men de får inte royalty för DVD / BD-försäljningen. Royalties för dessa går till sponsorer och publiceringsföretag. För det mesta har mangaka inte ens något att säga till om produktionen av anime, och anime är bara gjord för att marknadsföra originalserien och tjäna utgivarna / sponsorerna pengar.

Karaktärsvaror

Nu är en annan vinstfaktor för de flesta mangakas försäljningen av karaktärsrelaterade varor och produkter. För det mesta omfattas detta också av samma kontrakt som nämnts ovan, vilket innebär att mangaka också tjänar 10-15% av återstående anime-detaljhandel, eftersom de flesta av dessa produkter tenderar att vara mycket dyrare.

Karaktärsvaror tjänar cirka 8,5 gånger mer än försäljningen av filmer, DVD-skivor och VHS kombinerat baserat på den amerikanska marknaden 2009

TL; DR

Det uppskattas att en mangaka tjänar cirka 10% royalty över sin produktförsäljning, exklusive DVD / VHS / filmer / BD. Ledande till ~ $ 0,50 per tankobon och ~ $ 0,05 - $ 20 för produktförsäljning som figurer, nyckelkedjor etc, etc. Vilket för framgångsrika mangaka kan bli så högt som 2 miljarder yen (1,29 miljarder tankobon royalties, 749 miljoner karaktärer goda royalty).

Källor: crunchyroll, AnimeNewsNetwork, Yahoo Answers, flera Wikipedia-sidor.

2
  • Bra svar, tack! Dessutom undrar jag vad som händer när Oda till exempel går bort. Vidarebefordras royaltyerna till hans familj eller går de till företaget? För jag kan föreställa mig att One Piece skulle vara populär även långt efter hans död.
  • 1 @PeterRaeves Detta beror verkligen på vilken typ av royaltyavtal de gör. De What if I die klausulen är så vitt jag kommer ihåg Frivillig precis som What if the company burns down du kanske vill titta igenom royalties-wiki eller uppfinningshems vanligaste lista eller eventuellt ställa en fråga om law.stackexchange