Anonim

Lain Trailer

Jag har ännu inte hittat ett tydligt svar på denna fråga. Enligt vad jag har läst kan det vara en art-house-serie om farorna med fjärrkommunikation, fobi för teknisk utveckling och känsla av osäkerhet. Den sista punkten jag kan hålla med på grund av hur lätt information kan nås med användningen om internet idag, men resten Jag tror att det finns en mer konkret mening i denna serie.

SEL är en serie med mycket ovanlig regi och en märklig konstnärlig stil. Dessa egenskaper ses ofta i konsthusverk som kanske inte bär något specifikt budskap.

Under hela serien lär vi oss om den svåra verkligheten kring Lain: hennes släktingar är oroliga, några av hennes vänner har psykologiska problem, det sker självmord under mystiska omständigheter, och sedan följer några hemliga agenter.

Senare i serien blir saker ganska surrealistiska och Lain förvandlas till någon slags nät av gud. Jag har aldrig förstått denna del av anime och vad den möjligen skulle kunna föreslå. Varnar det oss för farorna med att bli för självviktig? Betyder det att det är möjligt att förlora verklighetskänslan när man använder internet? Eller kanske Lains karaktär är en metafor för en person som är ny för dagens tekniska framsteg?

Vilket är budskapet som SEL-författarna försöker kommunicera?

Först flaggade jag detta som opinionsbaserat. Men jag kom ihåg att jag såg en intervju med producenten, regissören och författaren för länge sedan och kunde hitta den.

Det finns några sidor med intervjuer på den webbplatsen, men jag har citerat det mest relevanta materialet här.

[Writer] Konaka: Det finns inget särskilt meddelande om teknik. Teknik utvecklas ändå. [...]

[Producent] Ueda: [...] Detta arbete i sig är ett slags kulturellt krig mot amerikansk kultur och den amerikanska känslan av värderingar som vi antog efter andra världskriget. [...]

[Intervjuare] F: Har serien ett "meddelande"?
Ueda: Meddelandet är att saker och ting är enkla.

Detta är förmodligen den enda engelskspråkiga intervjun. Jag skulle definitivt inte ta vad de säger till nominellt värde.

2
  • Varför inte? Är det de snällaste killarna som säger en sak men menar en annan? Eller är det ett skämt?
  • 2 Tja, jag tycker att det var lite att tro att "det finns inte ett meddelande om teknik" med tanke på att Lain handlar om teknik. Jag tror att de medvetet lämnade saker tvetydiga med svar som "det finns inget särskilt meddelande om teknik" när Lain är den mest teknikfokuserade en serie kan få. Det är dock bara min åsikt, jag kan tänka över det.