Anonim

Picture Me Perfect: A Jemi Love Story avsnitt 5 (vad är dina problem med varandra?)

Jag har nyligen märkt att jag ser många "kors" i manga och anime. Jag trodde att det bara var för att Japan har många kristna eftersom jag minns att min historielärare berättade för mig hur japanska människor en gång gillade Bibeln när européer kom för att utforska, tills Shogun eller någon med stor makt stängde Japans portar och i huvudsak isolerades Japan från omvärlden.

Några av de mer populära karaktärerna som jag för närvarande minns är Asuna Yuuki (SAO) i den verkliga världen när jag träffade Kirito och Dracule Hawkeye (One Piece).

Efter ytterligare undersökning insåg jag att Japan bara var 1 procent kristen.

Finns det en annan mening med korset i Japan?

3
  • Se detta. Enligt min erfarenhet är korsningar oftast bara en estetisk del av anime som visar religiösa grupper, slott, heliga krigare, episka korståg, etc. De är bara coola symboler och inte mycket annat.
  • Observera att korset är en mycket grafiskt enkel symbol - det är bara två linjer som skär varandra i rät vinkel! Även oberoende av dess föreningar med kristendomen är användningen av korset som ett visuellt motiv inte särskilt konstigt. (Kontrast, till exempel, hakakorset eller Davidsstjärnan, som båda är mer grafiskt komplexa. I dessa fall tror jag att det vore rättvist att säga att de nästan säkert används för att framkalla buddhistiska eller judiska föreningar respektive.)
  • 6 Du kommer också se kristna (och därmed kors) överrepresenterade i anime i förhållande till deras faktiska närvaro i Japan (<1%), precis som du kommer att se judar överrepresenterade i amerikanska medier (du kanske blir förvånad över att USA är bara ~ 2% judisk). En minoritetsreligion är en ganska effektiv "quirk" för att göra en karaktär mer intressant.

En möjlig förklaring kan vara att det ser ut som exotiskt eller "västerländskt". I Neon Genesis Evangelion, som använder korssymbolen ganska häftigt, gav en av skaparna den här förklaringen (från Q&A "Amusing Himself to Death" med Tsurumaki):

Kan du förklara korsets symbolik i Evangelion?

KT: Det finns många gigantiska robotshower i Japan, och vi ville att vår berättelse skulle ha ett religiöst tema för att skilja oss. Eftersom Kristendomen är en ovanlig religion i Japan, vi trodde att den skulle vara mystisk. Ingen av de anställda som arbetade på Eva är kristna. Det finns ingen verklig kristen mening med showen, vi tänkte bara kristendomens visuella symboler ser coola ut. Om vi ​​hade vetat att showen skulle distribueras i USA och Europa hade vi kanske tänkt om det valet.

(Tyngdpunkten är min)

Så det kan inte vara så att korset betyder något annorlunda i Japan (de flesta bröllop äger rum i en kristen kyrka, tror jag), utan det för att det har en känsla av det exotiska eller mystiska.

Det är inte så mycket kors, jag tror det är bara en slump eftersom genren av anime du gillar. One Piece har många kulturer inblandade, så det är inte så förvånande att ha några kors, eller en bibel som Bartholomew Kuma, och i fallet med Mihawk är det mer en hänvisning till vapyrer. Asuna var en del av en guild som har en helig symbol, korset som hon har ihåg guildens symbol, korsar så att det är vanligt i medeltida teman och i RPG-spel, som Sword Art Online. De flesta medeltida anime eller anime som har magi använder den västerländska kulturen, så många kors och "systrar" dyker upp. Och jag tror inte att det är på grund av korsen, det är bara den västerländska kulturen som är mer populär i denna genre av anime och har mer olika saker.

Om du söker är de flesta anime inte relaterade till kors eller till kristendom, bara några få, och för att jag säger igen är det bara genren i anime som du gillar xD

Hideaki Anno är ökänd för att säga att korsen i Evangeline är meningslösa. Tja, jag tror personligen att EVA försöker använda befintliga teman för att få sin poäng, showen är också fylld med buddhismreferenser. Till exempel när Shinji springer bort sitter han under en staty av Hariti Gudinna / Demon för skydd av barn.

Huvudanvändningen av kors i EVA är helt enkelt att den ser cool ut och för ett främst ateistiskt land med en historia av buddhismen; det ser intressant ut och sticker ut.

Jag tror att eftersom USA har en historia med kristendomen är vi alla skyldiga att lägga vikt vid vissa symboler. Det liknar hur de flesta amerikaner uppfattar majoriteten av anime-karaktärer som vita.