Anonim

Yo-kai Watch Game and Culture Review! - Gaijin Goombah

Jag skulle vilja veta vad de mest populära franchisen genom tiderna är när de ses genom linsen på Comiket.

Med "Comiket-relaterade mätvärden" menar jag saker som: antal cirklar som deltar; antal sålda distinkta doujinshi; totalt antal sålda doujinshi; eller något annat sådant mått som du tror skulle vara vettigt. Jag är inte säker på vilken av dessa mätvärden som har data tillgängliga, så någon av dem kommer verkligen att göra det. Jag letar efter data som tagits tillsammans sedan Comiket 1 1975, eller åtminstone så långt tillbaka som data finns tillgängliga. Jag är inte letar efter information om vad som var mest populärt på C87 (december 2014 Comiket) eller någon annan specifik Comiket nyligen.

Nu, som sagt, är jag ganska säker på att den mest populära någonsin kommer att bli Touhou - det har varit högst upp på Comiket "sjökort" under lång tid (i kommentarerna föreslår Logan det blev väldigt populär 2002). Så vad jag är verkligen intresserad av att veta är vad som kommer på andra plats på ner. Jag har verkligen ingen aning om vad som ens kan finnas på listan förutom Touhou - kanske något långvarigt som Nanoha eller PreCure eller Gundam?

2
  • Jag trodde att Touhou startade på Comiket när PCB släpptes, vilket skulle vara omkring 2002 eller 2003, inte 1996. Innan dess var det ganska oklart från vad jag minns.
  • @LoganM Du har nog rätt. Jag vet inte riktigt om Touhou.

Det finns en liten mängd officiellt publicerade statistiska uppgifter på engelska här. Avsnittet "Historia av komisk marknad" i "Vad är komisk marknad" -PDF visar ett kronologidiagram över antalet deltagande cirklar (32 i den första Comiket, upp till 550.000 i en nyligen Comiket) och följande sidor i PDF-filen lista mer detaljer.

När det gäller volymer sålda doujinshi och typerna av dem tror jag inte att den specifika informationen du söker har samlats in. Comiket är massivt och när jag sålde doujinshi där förra året började alla bås i mitt område stänga butiken nära slutet av dagen utan att (såvitt jag vet) behövde hålla reda på hur många volymer vi sålde inte heller behöver rapportera det numret till arrangörerna av Comiket.

Det bästa sättet att försöka mäta vilka serier som är representerade skulle vara att få tag på det massiva programhäftet i telefonboken från varje år och räkna antalet cirklar som använde en viss serie som sin enda illustration i boken för att marknadsföra sitt arbete. Till exempel hur många som valde för att använda Cardcaptor Sakura, hur många som valde för att rita Evangelion, etc. Detta skulle dock bara ge dig en allmän känsla, eftersom naturligtvis en cirkel kan rita doujinshi för mer än en serie och kanske inte ens väljer som en illustration i guideboken vilken serie som den säljer flest volymer av. Från vad jag såg när jag var där och genom att titta igenom årets programbok var Nanoha, PreCure och Gundam inte stora representationer (Nanoha och PreCure är inte långvariga, i alla fall vad Comiket beträffar - de är ganska ny serie när man tänker på allt som har producerats sedan 1975). De jag såg representerade mycket var mer gamla skolor som Evangelion och serier från den tiden; detta är också meningsfullt eftersom den ursprungliga otaku i sådana serier till stor del skulle vara i 30-40-talet, till och med tidigt 50-tal nu. Det bör noteras att ungefär 90% av den doujinshi jag såg till salu var alla hentai (inte den smakfulla, romantiska sorten, utan den uttryckliga sorten), så måldemografin skulle rimligen ha någon betydelse för vilka typer av serier som representeras (dvs. , vilken typ av serier tycker folk som gillar hardcore hentai att gilla?). Comiket skulle inte locka många av dina genomsnittliga japanska anime-tittande demografier av den anledningen (jag slutade inte hitta något att köpa). Människor som gillar söta fluff- eller sci-fi-actionhistorier eller ett antal intressanta genrer som anime erbjuder oss skulle inte nödvändigtvis vara intresserade av den mycket specifika undergruppen av doujinshi som du hittar på Comiket. Av nyare serier hade Madoka Magica viss representation.