Anonim

Jag har varit en mangaläsare länge och också utvecklare. Jag känner till reglerna, som att mangainnehåll inte kan och bör inte redigeras utan författarens tillstånd etc. Men min fråga är, är de freeware och shareware? Kan jag bara ta eller ladda ner eller lagra eller överföra eller dela innehåll utan författarens föregående tillstånd?

5
  • Manga är inte programvara och nej, du kan inte gå ner och ladda ner den och ladda upp den någon annanstans utan författarnas medgivande, eftersom du vanligtvis behöver betala för manga, varför skulle det vara ok för dig att sedan ladda upp den där författaren inte längre får pengar för det?
  • det finns några undantag som webb-serier men det är fortfarande moraliskt fel att ladda ner det från författarens webbplats och ladda upp det någon annanstans utan deras samtycke, särskilt om de får inkomster från sitt arbete via tilläggen på webbplatsen
  • Villkoren tillämpas inte bara på programvaror. Nej. Jag frågade eftersom vi har många programvaror och webbplatser som laddar ner manga i Play Store. Om det inte är lagligt varför google inte har förbjudit dessa appar!
  • eftersom App och Google App-butiker är lata. om Apple brutit mot upphovsrättsintrång i deras App Store (dvs. appar som stjäl karaktärer från andra spel och använder det i sitt eget spel) kommer du inte att tro hur många appar som skulle tas ner. och Googles App Store har mindre strikt QA och det är därför det är lättare att få appar där. även de flesta mangaläsare läcker bara manga från andra webbplatser, annars varför skulle det finnas mer än en app som får manga från Manga Fox?
  • för att inte tala om en app i App Store får manga från en olaglig webbhotell för manga som fortfarande är värd för en manga även när den officiellt har licensierats och översatts (som Bleach och Naruto)

Nej?

[...] är de freeware och shareware?

Först och främst har vi en viss terminologiförvirring här. Ingen beskriver något förutom datorprogram som "freeware" och / eller "shareware". Manga är inte programvara.

Manga, i likhet med andra kreativa verk, belastas i allmänhet av upphovsrätt, som hela poängen är att skaparen (dvs. inte du) har exklusiva rättigheter att distribuera verken i fråga. Även om det verkligen är möjligt att licensiera sina verk mer tillåtet (för vissa sorter av upphovsrättsskyddat material är Creative Commons populärt), jag förväntar mig att du bokstavligen aldrig kommer att se kommersiell manga med en tillåtande licens.

Kan jag bara ta [..] innehåll utan författarens föregående tillstånd?

stöld (n.)

felaktig förflyttning av andras personliga varor från hans eller hennes ägande i avsikt att konvertera dem till tagarens eget bruk.

Kan jag bara [...] ladda ner [...] innehåll utan författarens föregående tillstånd?

Medan du förmodligen inte borde, och även om detta strider mot lagen i många jurisdiktioner, verkar jag komma ihåg att det finns vissa jurisdiktioner (förmodligen skandinaviska, eller kanske jag bara gör det) där endast tillhandahåller (dvs. laddar upp) upphovsrättsskyddat innehåll lämnar en lagligt skyldig.

Kan jag bara [...] lagra [...] innehåll utan författarens föregående tillstånd?

Uppenbarligen, om du har köpt en volym manga från en bokhandel, har du rätt att lagra den. Beroende på din jurisdiktion kan du till och med ha rätt att digitalisera den och / eller göra säkerhetskopior. Rådfråga en lokal jurist om du verkligen bryr dig.

Kan jag bara [...] överföra [...] innehåll utan författarens föregående tillstånd?

Om du har köpt en volym manga från en bokhandel har du förmodligen rätten att ge eller sälja volymen till någon. I USA kallas detta den första försäljningsdoktrinen, och mest rimliga jurisdiktioner har något liknande.

Frågan om man kan "överföra" en bit elektroniskt innehåll genom att skicka en kopia till dem och sedan ta bort alla dina kopior är svår att svara på. Beroende på din jurisdiktion kanske lagen inte har kommit fram till hur man ska hantera digitala artefakter.

Du har antagligen inte rätt att överföra en kopia till någon annan. För att du vet, copyright.

Kan jag bara [...] dela innehåll utan författarens föregående tillstånd?

Om du har köpt en volym manga från en bokhandel kan du verkligen låta dina vänner läsa den, såvida du inte bor i Nordkorea.

Om du med "dela" menar i betydelsen elektronisk peer-to-peer-delning, är detta jurisdiktionsberoende. Jag skulle föreslå att detta är en praxis av tvivelaktig etik.

Jag känner till reglerna som att mangainnehåll inte kan och bör redigeras utan författarens tillstånd och etc

På något sätt har du också gjort fel på den här delen. Du kan antagligen göra i princip vad du vill med manga som skapats av någon annan, modulo allmänna talbegränsningar som är tillämpliga i din jurisdiktion. Om du vill rita om Attack på Titan att handla om en faktisk attack mot Titan, ha det!

Problem uppstår när du distribuera detta derivatinnehåll. Derivat verk tenderar att ha samma upphovsrättsskydd som originalverket, med undantag för vissa undantag som rättvis användning.


Detta svar är skrivet i stora drag eftersom jag inte är advokat och för att det inte finns något som "reglerna" när det gäller lag (förutom Genèvekonventionerna). Om du har specifika juridiska frågor, gå till Law.SE eller hitta en faktisk advokat eller något.

Gilla vad Memor-X sa i sin kommentar, du kan inte ladda ner en manga och sedan dela den. Liksom andra verk omfattas manga också av upphovsrätten. Upphovsrättsinnehavaren är normalt antingen författaren eller utgivaren, beroende på deras kontrakt. Populära artister som Mashima Hiro, Masashi Kishimoto och Kubo Tite skulle sannolikt ha upphovsrätten till Fairy Tail, Naruto och Bleach, med tanke på deras popularitet (vilket innebär att de skulle ha bättre förhandlingsstyrka över kontraktet). Hur som helst, för det mesta skulle upphovsrättsinnehavaren inte bara släppa sitt arbete till allmänheten utan att någonting skulle vinna för dem, vilket i de flesta fall är pengar. Betyder att om du vill få en kopia av deras arbete måste du betala.

Nedladdning / kopiering / skanning (och allt liknande till det) strider mot deras (upphovsrättsinnehavarens) intresse och är därför sannolikt förbjudet av dem. Naturligtvis, om de själva uttryckligen tillåter människor att göra det, skulle det vara lagligt för människor att göra det. För mer information om upphovsrätt se här.

Såvitt jag vet har upphovsrätten utgångsdatum. När den har gått ut kan du kopiera den och dela den utan ägarens medgivande eftersom den har kommit in i det offentliga området.

1
  • Beroende på var du bor och beroende på hur ofta din lagstiftande filial anpassar lagen som den är skriven, kanske du inte ser att upphovsrätten upphör att gälla under deras livstid.

I grund och botten kan du inte göra ingenting med visst innehåll utan författarens tillstånd, om det skyddas av immaterialrättslagar (manga är säkert). Det finns licenser som låter dig ladda ner, modifiera, dela eller göra vad du vill med innehåll, men igen, om innehåll distribueras under denna licens, betyder det att författaren i princip gav tillstånd till alla.