Anonim

Jessie J - Ficklampa (från Pitch Perfect 2) (officiell video)

Runt början och mitten av 2000-talet såg vi lekarna i en stor samling långvariga anime-serier, som Naruto, One Piece, Pokemon, Yu-Gi-Oh!, Etc., som fortfarande fortsätter idag i sin originalserie. eller genom någon avknoppning. Nuförtiden har vi huvudsakligen 12 eller 24 avsnitt anime, varav de flesta aldrig kommer att se en andra säsong.

Varför är det så sällsynt att se nya långa anime-serier idag? Vad orsakade skiftet i animeindustrin till en mer "smidig" (lånar en term från mjukvaruutveckling i brist på ett bättre ord) produktionshastighet?

Min första gissning är att producenterna baserar sitt beslut för en långvarig anime-serie på framgången med dess käll manga. Detta är dock inte helt sant, eftersom vi ser Attack on Titan är en serie med 25 avsnitt, även om jag tror att dess mangaförsäljning överträffade One Piece någon gång.

6
  • AoT har inte så mycket källmaterial att animera ...
  • Jag skulle tillskriva det mer till dagens publiks korta uppmärksamhet.
  • @Torisuda Precis som i Boku no Hero Academia var bara 13 avsnitt hittills.
  • För när en serie har körts tillräckligt länge för att kallas "långvarig" är den inte längre ny.

Det finns olika orsaker till detta. Vissa kan gälla och andra kanske inte.

Anime-serien hämtar källmaterialet Detta är överlägset det vanligaste problemet, med långvarig anime. När källmaterialet slutar finns det två alternativ. Fyllmedel eller avbrott. Anime som Naruto och Bleach gick på fyllvägen. Bleach slutade före den sista sagan som fortfarande publiceras. Naruto har äntligen upphört, men av någon anledning förlängs Anime fortfarande med slumpmässiga fyllmedel (kanske för att öka vinsten). Föreställningar som Fairy Tail och One Piece experimenterade. Fairy Tail övergav fyllnadsmodellen och gick på paus. Toei har skruvat upp One Piece med knappt att visa 5 minuter nytt material och nu igen på fyllmedel. Så dessa långvariga shower har haft sina egna problem och har bara övervunnit dem om tittar- och mangasäljningen fortsätter.

Nu varför mer anime inte är i samma modell och går till 250+ avsnitt?

  1. Det finns inte bara så många populära serier som kan anpassas för hundratals avsnitt För en långvarig flerårig serie måste flera faktorer anpassas. Inte bara serien utan dess andra produkter borde också vara populära. Bleach, One Piece och Naruto hade Mangaka's som ständigt arbetade hårt för att lägga ut nya kapitel och mangaförsäljningen var bra. Pokémon och Yu-gi-ohs handelskortspel var mycket populära. Deras antal visningar varierade inte heller. Ta till exempel Hunter x Hunter. Det hade potential att vara där med de tre stora, men på grund av inaktiv Mangaka var dess källmaterial klar för tidigt. Till och med remake kunde bara anpassa ett par extra bågar. Fler sådana exempel beskrivs i Ryans svar nedan.

  2. Anime är anpassad på ett dåligt sätt.
    Rike har 470+ mangakapitel. Det är bra källmaterial och anständig mangaförsäljning. Dess första säsong hade en så dålig animation att 90% av de som plockade upp den släppte den efter andra avsnittet. Ändå har den över 70 avsnitt över två säsonger. Ett samtal om omstart är där men jag hoppas inte.
    Tokyo Ghoul fick en andra säsong där författarna helt gick bort från källmaterialet. Även om säsong 1 togs emot väl hade författarna gjort flera obefogade förändringar som ledde till många plotholes. (MadHouse's Parasyte men fick det rätt. En bra kort anime)

  3. Säsongsstruktur är mindre riskfylld. Detta är främst huvudorsaken till avgången från den fleråriga episodiska strukturen från de tre stora. Denna metod har många fördelar utan några uppenbara nackdelar. Studion behöver bara förbinda sig till nästa säsong IFF den gjorde vinst föregående säsong. Det ger också källmaterial för att fortsätta framåt och lite andrum för anime-manusförfattarna utan att sänka kvaliteten eller stimulera anime. Den långa anime har många upp och ner med pacing.
    Tbh det här är inte precis nytt. Större till exempel sprang över 6 säsonger bestod av 150+ avsnitt mellan 2004-2010.
    JoJos bisarra äventyr har massor av källmaterial skrivna 1986-2004. Men istället gick David Production med en säsongsmodell som för närvarande finns på del 3. Så det blir faktiskt en långvarig serie.
    Haikyuu och Kuroko No Basuke är ett par andra sportshower som fick säsonger efteråt. KnK slutade med säsong 3. Haikyuu förnyas för sin tredje säsong.

  4. Människor föredrar kortare anime Detta kan eller inte kan vara sant. Men när jag var från Indien och en Anime / Manga-fan i över ett decennium, förväntade jag mig inte att anime-communityn plötsligt skulle bli en trend. Naruto-avslutningen och dess sociala nätverkssamling verkar ha gett människor en stimulans att välja Anime. De flesta som ber mig om rekommendationer vill bara ha anime med längderna 24-25 avsnitt.

Tl; dr Eftersom marknaden blev mer pengarorienterad och människor gick vidare för snabbt. Säsongsstrukturen för anime-produktion gav studiorna och produktionshusen större flexibilitet för att säkra sina risker genom att producera mer anime men bara förlänga lanseringen av de mer lönsamma och populära titlarna. Detta verkar också stämma överens med kraven hos den nyare generationen fans som verkar föredra den kortare, höga tempo och höga kvaliteten på anime.

4
  • 1 Intressant nog är Naruto anime-serien inte över än, eftersom det fortfarande finns ungefär 30 (icke-fyllmedel) kapitel kvar. Men fyllbågarna är så jävla långa att många människor antingen har gett upp på showen eller trodde att själva tomten redan slutade.
  • 1 @JefferyTang Exakt. Jag lyfte fram den här punkten. Jag tror att det här är vad som händer när Studio vill pressa varje sista droppe vinst från ett varumärke.
  • 3 Jag tycker att 4 är en stor. Jag läste en artikel som talade om hur otaku-kulturen driver industrin nu när barnen spenderar mindre och mindre på anime-varor. Och eftersom de flesta tävlar om lukrativa tidsblock, har modellen förändrats för att möjliggöra mer rotation och hålla försäljningen uppe, liksom vuxna i allmänhet har mindre tid att investera i att titta på.
  • På punkt 4 föredrar inte bara människor kortare anime, det verkar som att människor föredrar kortare TV-serier och film också, så jag tror att det sannolikt kommer att vara sant.

Förutom vad Arcane sa i deras svar, tror jag att det finns en annan viktig faktor:

Många anime-serier är baserade på manga, som själva kan byggas för en långvarig serie. Några av de saker som publiceras som manga är helt enkelt inte skapade för att vara en öppen värld för att utforska historier.

Tänk till exempel Gröna milen skriven av Stephen King (jag vet inte en manga men gå med mig här). Det är en underbar roman som ursprungligen publicerades som en serie. Jag nämner detta för att det var en serieroman, men det var inte en långvarig serieroman - som liknar många manga. Varje bit i serien spelar sin roll, men den når bestämt sitt slut, och det är det. Det finns inget utrymme att utöka historien om Gröna milen. Författaren berättade historien han ville och det finns inget kvar att prata om. Om de fortsatte att producera 'episoder' av serien som talar om andra fångar eller andra händelser i samma fängelse, känner jag att det skulle förminska historien i originalet.

(Sidanot: om du gillar filmen för Gröna milen, men har inte läst boken, då kan jag inte rekommendera boken nog. Det är överlägset en av mina favoritböcker / filmer genom tiderna.)

Vissa mangor är så - de har en historia att berätta, de berättar det och sedan är det klart. Det finns inga fler. Saker som Death Note kommer att tänka på i det avseendet. Mangaserien har avslutats och historien har berättats. Jag känner inte till kronologin för släpp för filmer, TV-avsnitt och manga, men det är allt 'gjort' vid denna tidpunkt. Det är en bra läsning och en bra historia, men jag tror att det skulle minskas om de hade försökt vrida ut avsnitt som passar universum, bara för att göra episoder.

Vissa program är utmärkta för regelbundna periodiska avsnitt. Andra berättar bara en historia, och när historien slutar finns det inget annat än att gå vidare. Faktum är att jag hatar det när de testar vattnet, som Arcane nämner, och säsong 1 slutar på en klippvägg eftersom de såg om säsong 2 skulle vara en sak. Då får du en berättelse som är kvar oavslutad, och du kanske inte får slutet alls (från showen eller skriftligt material). Om det är en sak jag hatar med en historia, är det en oavslutad historia.

Tänk om en show som Breaking Bad hade bara fortsatt tills tittarna sjönk under ett visst tröskelvärde, och nästa säsong kommer inte ut bara för att den inte godkändes av nätverket. Det skulle vara fruktansvärd, och slutet det Breaking Bad hade var en av de bästa TV-apparaterna jag sett under de senaste åren. Ibland är det bästa för showen, serien och publiken att få den fullständiga upplösningen till allt.

Så, för att få tillbaka allt till din fråga: Jag tror att en del av det du ser är att många fler författare försöker berätta en specifik historia och gör det tillräckligt bra för att bli riktigt populär, men sedan är historien klar. Det finns en massa av manga där ute idag, så marknaden är mättad med riktigt bra saker att läsa / titta på. Att få en långvarig serie igång träffar sedan de problem som Arcane nämner, så vad vi slutar se som "framgångsrika" blir slutligen den korta / begränsade serien som kanske bara går i 13-25 avsnitt, men de når sin slutsats och publiken är nöjda. Och vi anser att ett försök att vara långvarigt är ett "misslyckande" när det inte går över den första eller andra säsongen trots att avsnittet är detsamma som den korta / begränsade serien.

Och det finns bara så många timmar om dagen, så vid någon tidpunkt kommer det i konflikt med hur mycket människor kan se. Om vi ​​alla tittar på riktigt högkvalitativ anime som är 1-2 säsonger långa, har vi helt enkelt inte tid för den 5+ säsongsserien. Kanske finns det sådana serier där ute som bara inte har nått din uppmärksamhet än, eller kanske om du gjorde se en sådan serie skulle du tro att den är "för barnslig" och låta den gå förbi dig.

Liten anteckning om Attack på Titan: det finns fortfarande fler avsnitt, men det verkar ha en lång cykel att skapa, ungefär som Rick och Morty. Kanske kommer fortsatt stöd och intäkter att göra det möjligt för dem att anställa fler människor för att påskynda saker, men det är ett problem med deras affärs- / utvecklingscykel mer än vad det är med innehållet. Du kan ha en superhäftig affärsidé som skulle göra dig miljarder och låta dina ättlingar leva i lyx i generationer framöver, men det betyder inte att det är knäböj om du inte kan få det till marknaden. Tyvärr finns det sannolikt många fantastiska otaliga historier som faller inom den kategorin av en eller annan anledning.

2
  • 1 Detta är också en bra poäng: de flesta anime kommer numera från manga och lätta romaner, och inte alla manga och lätta romaner är strukturerade på ett sådant sätt att historien kan fortsätta i tjugo år. Särskilt drama och romantik: du kan hålla en actionserie igång genom att kasta starkare och starkare skurkar mot karaktärerna, men dra på romantisk spänning för länge när det är hela grunden för historien blir bara tröttsam.
  • 1 Jag tror att du har gett många relevanta exempel. Detta täcks av punkt 1 ... "Det finns inte bara så många populära serier som kan anpassas för hundratals avsnitt"

Längden på anime beror mycket på vem som sponsrar ( ) serien.

Det finns tre vanliga sponsrade typer.

Sponsrad av TV-station

Exempel: Fall avslutat, Pokémon eller många NHK-animer

Den här affärsmodellen är: TV-stationen betalar pengar till anime-studion och får pengar från reklam. Upphovsrätten till anime innehas av TV-stationen.

I den här modellen kan TV-stationen välja att fortsätta nuvarande serier eller inte. Men även om de stoppar den nuvarande serien, måste de hitta en ny serie. I de flesta fall bestämmer de sig för att fortsätta den aktuella serien eftersom de inte vill riskera att den nya serien inte kan få tillräckligt med uppmärksamhet.

Då har många anime i den här affärsmodellen mycket långa serier som mer än ett år.

Sponsrat av ett (eller få) företag.

Exempel: Pretty Cure, Gundam, Cardfight !! Vanguard eller Sazae-san

Den här affärsmodellen är: Ett företag betalar pengar till en animestudio för att skapa en anime och betalar också pengar till en TV-station för att lufta den. Vanligtvis ägs upphovsrätten till anime av företaget istället för TV-stationen.

Anledningen till att företaget gör det beror på fall, till exempel Gundam från Bandai, huvudmålet för företaget är att sälja leksaker (plastmodell). De skapar själva anime för kommersiellt syfte.

När det gäller Sazae-san från Toshiba vill de bara sälja namnet på företaget, men de håller anime-serien i mer än 50 år.

Om de skapar en anime för kommersiellt syfte med leksaker, avslutar de serien baserat på förnyelse av leksaker. Vanligtvis förnyar de serien varje år.

Sponsrad av kommitté ( )

Exempel: mest 12-24 avsnitt anime.

Den här affärsmodellen är ganska ny men har blivit väldigt vanlig idag.

Flera företag skapar och går med i en kommitté. Varje företag har olika intresseområden, till exempel: ett företag vill sälja musik-CD, ett företag vill sälja manga, etc. De går med på att skapa en anime-serie. Företag betalar sedan pengar för att skapa anime och dela upphovsrätten.

I den här modellen behöver kommittén inte sända anime som standard. Men vanligtvis försöker de flyga för reklam. För kommersiell aspekt är kortare bättre eftersom kommittén måste betala med miniatyrer till TV-stationen.

Slutsats

Så, längden på serien beror på affärsmodell och längden för varje modell ändras inte. Men förhållandet mellan affärsmodellen ändrades.

Medan jag personligen tror att animering har blivit mer i linje med den ursprungliga författarens önskemål och till stor del har valt att följa originalförfattarens berättelse, vilket inte alltid motsvarar en mycket lång serie, kommer jag att ta detta från en lite annorlunda vinkel och välj en ökänd lång serie som du nämner, Pokémon. Jag gör det av några skäl:

  • Manga och anime är olika; karaktärerna är i stort sett lika men handlingen är inte i närheten av densamma. Detta ger alla - inklusive mangaka och studior - frihet att skapa en ny historia i samma universum i motsats till att följa ett universum.
  • Spelen driver till stor del mangan och anime, och man ser generellt en ny säsong av Pokémon ungefär samtidigt som de ser ett nytt Pokémon-spel. Detta håller temat och släpper relativt konsekvent, med samma mål ungefär i åtanke.

Jag tror att vi inte ser längre anime eftersom vi inte har universum som tillåter denna typ av frihet. Naruto hade kommit stänga, men inte helt i samma skala som Pokémon.


Divergerande berättelse mellan manga och anime

Det finns en lista över olika manga när det gäller Pokémon-franchisen, och inte allt görs av samma författare, och det följer inte samma historia som någon av dem andra. Miljön och några av karaktärerna kan vara liknande, men storyn stämmer inte.

Den viktigaste punkten här: det behöver aldrig.

Vad hände i Den elektriska berättelsen om Pikachu gäller inte Pokemon Monsters ReBurst, och någon ny på franchisen kan läsa någon av dessa och njuta av dem när de kommer, utan att behöva vada genom dagar eller veckor eller till och med månader * av historia.

Det har faktiskt varit en av franchisens stora styrkor genom att anime inte i sig är knuten till mangan, så fyllmedel är obligatoriskt. Vi har sett och / eller levt [d] genom det med Dragon Ball-franchisen, Bleach, Naruto och andra, där en stor plotlinje i anime blockeras av mangan, vilket saktar ner animehastigheten och lägger till mer fyllmedel, vilket gör det svårare att hålla takten utan att veta vilka delar det är "säkert" att hoppa över.

För att knyta detta till min huvudsak är de allra flesta serier i dag drivna av sina föregångare i manga; historien skapas generellt av en person och i allmänhet har de sina tankar om hur historien ska utvecklas, men nätverket och cheferna måste fortsätta serien på något sätt. Med Pokemon, en av de längre anime-serierna, denna fråga undviks till stor del genom att inte kräva att anime baseras på manga.

Detta är inte nytt inom underhållning; de flesta, om inte alla DC- och Marvel-serier skrivs på nya och spännande sätt av människor som växte upp med att njuta av serien, och de kan involvera vissa personer eller klippa ut hela plotlinjer från andra universum. Huvudpunkten där: allt förblir kanon, och inget av det arbetet måste förlita sig på någon annans för att upprätthålla det.

Förutsägbar seriehistoria; i allmänhet fokuserad kring regioner

Jag kommer att säga att Pokemon lider av en flaskhals i och med att dess serie till stor del är beroende av en ny spelutgåva. Detta betyder dock inte att anime strikt följer händelserna i spelet alls; författarna är fria att tolka världen som de tycker passar med en idé om att Ash / Satoshi går igenom för att samla alla märken och fånga några unika mons.

Studios som ansvarar för de mer populära anime-serierna har inte riktigt denna frihet; i allmänhet kan en av dessa saker hända:

  • Författaren behandlar det som icke-kanon och går framåt (ignorera det)
  • Författaren införlivar den i kanon (tänk Hayate no Gotoku och tillägget av Kayura Tsurugino efter filmen) (omfamna det)
  • Författaren bestämmer sig för att starta om serien helt, vilket Maj inkludera vissa komponenter i den ursprungliga och kanske inte, med friheterna till stor del borttagna (Full Metal Alchemist: Brotherhood vs Full Metal Alchemist) (låt båda existera)

Beroende på serien kan detta vara en risk som är värt att ta, eller kan hamna i motsats. Det finns plotholes i Bleach på grund av detta; med tanke på att det fanns en hel båge under säsong 7 där en själsskördare överlevde i Hueco Mundo, och med tanke på de händelser som nyligen har hänt, antingen har dött eller glömts bort.

*: Förutsätter att du läser eller tittar på media i 18 timmar i rad per dag, 6 dagar per vecka. Ni vet, binge tittar.

Det beror på att TV-platserna för långa serier redan är fyllda. För att få något nytt måste en av de befintliga sluta, annars måste den konkurrera med det som redan finns för tittarna. Kortare anime kör på natten mycket tid eller tidigt på morgonen. Inte mycket av en chans att nå en bredare publik i dessa slots och även om de gör det, är historien ofta inte gjord för att fortsätta på obestämd tid.

Dessutom kanske de sparar långvarigt källmaterial för när en av de befintliga långvariga serierna slutligen slutar.

2
  • Jag håller inte med detta. Det finns inget som säger att Boruto (vilket är det som ersatte Naruto) kommer att vara långvarigt, och det finns inget som realistiskt hindrar en långlöpare från att bli outmusklerad av en annan populär serie.
  • TV-kortplatserna är gjorda på detta sätt. Boruto är bara Naruto med ett nytt namn. Fortfarande Naruto slot. Det är omöjligt att "outmuscle" TV-platserna. Det är inte så dessa slots fungerar. Det är bakåt. Spåren gör en serie populär, inte tvärtom. Och dessa serier får pengar genom att sälja merchandizing, inte genom att folk köper showen på skiva. När merchandiseringen slutar sälja kommer serien att tas ut ganska otrevligt och ersättas med något nytt som kan dras ut i årtionden och sälja ny merchandizing.

Du måste tänka på hur mycket tid pengar och ansträngning det tar för att göra en anime. Det är som en manga, bara med fler sidor, och det måste färgas in och redigeras för att passa smidigt in i ett videoformat. Det måste ha röstövergångar och för människor som inte kan tala japanska, måste de antingen dubba det eller sub det, vilket gör att det tar ett bra par dagar och du måste betala alla. Dessutom måste de ha inspiration att bygga något på, för låt oss vara ärliga, några av de långa anime har fillerepisoder som i Yu-Gi-Oh! när de har vissa tillbakablickar som sammanfattar senaste händelser istället för okänd information.

Vissa säger att det bara är att min generation har en kort uppmärksamhet (och jag är en av ADHD-medlemmarna, så gruvorna är ännu kortare). Min syster säger, med korta animer kan du titta på mer, men om det bara finns 5 anime som existerar med 12 halvtimmars avsnitt, även om du bara tittar på de rekommenderade 2 timmarna TV om dagen, så är det bara 4 avsnitt om dagen och du skulle ta slut snabbt.

1
  • 1 Ditt svar är lite osammanhängande ... Jag är inte säker på vilken punkt du kör här.

Min gissning är att studiorna i de flesta fall inte tjänar mycket vinst. I stället för att köpa DVD-skivor eller titta på program på TV, laddar vi ner det helt gratis nu. Utan DVD-försäljning eller någon TRP, var ska de få någon vinst?

3
  • 4 Konstigt, jag kommer inte ihåg Crunchyroll, Funimation, Animelab eller liknande juridiska webbplatser så att du kan ladda ner gratis. om det fanns en nedladdning måste du betala antingen genom en prenumeration eller per avsnitt / uppsättning (som fallet för The Legend of Korra-serien på Playstation)
  • 1 dina gissningar kan inte gälla här. visa bevis eller referenser.
  • 1 Så med andra ord, piratkopiering? Okej då, gör det inte.