Anonim

Hej där Delilah-texter.

Nyligen har Anime.SE Basement Anime-klubben tittat klart Rymdeslagskepp Yamato 2199. Efter att ha sett det här har jag tagit upp termen Space Opera. Vilka element i en show klassificerar den som en rymdopera?

Skulle en mer actiontät show som en Gundam-serie också betraktas som en rymdopera?

1
  • Begreppet "rymdopera" är ganska gammalt och har väldigt lite att göra specifikt med anime.

Rymdopera är inte en anime-specifik term, det är en hel undergenre av science fiction. Det enklaste sättet att beskriva det är med två ord: Star Wars. Det är det arketypiska exemplet på modern rymdopera.

För att vara mer specifik, ger Wikipedia en bra beskrivning av genren som visar de viktigaste elementen:

Rymdopera är en undergenre av science fiction som huvudsakligen eller helt och hållet befinner sig i yttre rymden, som betonar rymdkrig och melodramatiskt äventyr och ofta risktagande såväl som riddarromans vanligtvis involverar konflikt mellan motståndare som har avancerade förmågor, futuristiska vapen och annan sofistikerad teknik.

Jag skulle också lägga till ytterligare ett nyckelelement i rymdopera, ett episkt omfång. De har interstellär skala, som äger rum på flera planeter, striderna är stora och karaktärerna spelar för höga insatser.

Jag har bara sett några avsnitt av Gundam här och där, och dess många serier varierar ganska, men i allmänhet skulle jag inte kalla det ett bra exempel på rymdopera. Den har många av elementen i rymdopera, men omfattningen är ganska begränsad. Jag tror inte att någon av Gundams inkarnationer äger rum utanför solsystemet, och många av dem verkar mest fokuserade på jorden. Jag skulle säga att det överallt Gundam är bättre placerat i den militära undergenren av science fiction, med tanke på de viktigaste karaktärernas militära roller, de relativt realistiska skildringarna av krigföring och fokus på militärteknologi, den titulära Gundams.

1
  • Dyn är ett annat västerländskt exempel på rymdopera. Bland anime verk av Leiji Matsumoto, t.ex. Galaxy Express 999, är nästan alla rymdopera. Matsumoto hade också en hand i den ursprungliga 1970-versionen av Space Battleship Yamato. Jag skulle också kalla Xenosaga-spelen - och därmed deras anime-anpassning - rymdopera.