Anonim

KÄRLE LIBERAL DEL 7

Vilka filosofer har påverkat Death Note? Vad heter (eller kategori) deras filosofier? Jag vill läsa djupare.

11
  • Death Note påminde mig mycket om brott och bestraffning, och jag tror att det kan ha varit en koppling till det till en viss grad. Jag kommer antagligen att slå upp det senare för att kontrollera om jag kan ge något av svaret.
  • Undrar bara, men försöker du ta reda på vad som påverkade dödsanteckningen (t.ex. X Anime inspirerad En anime som ska göras) eller en person)?
  • Uppdatering: verkar som att Death Note-filmen var inspirerad av den, men jag är inte säker på mangan. Som sagt, det begreppet "uberman" har definitivt något samband med Death Note men jag är inte säker på om detta bara är en tillfällighet eller direkt inflytande.
  • @Ooker: inte riktigt, och det är värt att notera att det känns som i Nietzsche och andra filosofer, diskussionen handlar mer om "moralisk förmåga" än förmåga i sig, även om den senare fortfarande spelar en roll. Dostojevskij diskuterar detta något i Brott och straff, som var före Nietzsche, men mer som en komplottpunkt än att faktiskt främja det i någon mening som filosofi.
  • @Ooker: det handlar inte om intrånget i sig för brott och straff, där det definitivt finns en skillnad - det handlar mer om huvudpersonens motiv i början när det gäller "överskridande moraliska gränser" på grund av moralisk styrka i en mening, vilket på sätt och vis liknar Nietzsches koncept. (Artikeln för Raskolnikov borde vara mer hjälpsam.) Lägg märke till att jag hänvisade till "plot point" i motsats till "plot" eller "theme" tidigare.

Det verkar inte ha spunnits från en verklig person i historien eller en skrift. Från en intervju med skaparen av Death Note Tsugumi Ohba säger han detta:

Det fanns inget särskilt. Jag började tänka på några idéer och medan dessa idéer fortfarande svävade i mitt baksida fick jag fler idéer för att fylla i detaljerade tomter som reglerna och dödsguden och så vidare. Så småningom trodde jag att det fanns tillräckligt med material för en bra historia att berätta.

Eftersom Death Note är centrerad kring Death Gods eller Shinigami och eftersom det finns många urbana legender om Shinigami i Japan och inte kan nämna att Shinigamis är mycket kända i Japan, är det säkert att anta att dessa kan ha påverkat eller hjälpt till att påverka skapandet av Death Note, även om det fanns några faktiska människor i historien eller en skrift som påverkade Death Note, är dessa ursprung ännu okända.

och även

Nej, det var inget jag starkt ville uttrycka. Den grundläggande bakomliggande idén var att ”Människor är inte odödliga och när de väl är döda kommer de inte tillbaka levande igen”. Detta är att indirekt säga att vi alla bör värna nuet och leva våra liv till fullo.

Från texten ovan ger detta lite mer inblick i vad som också hjälpte till att påverka Death Note (vilket skulle ha varit hans egna personliga tankar). Se meningen markerad med fetstil.

Sammanfattningsvis inspirerades Death Note inte av några filosofer (människor eller författarskap), eftersom det var vad du letade efter i kommentaren.

Bibliografi för referens

  1. http://www.gaiaonline.com/guilds/viewtopic.php?t=21396363

Det här kan hjälpa om du vill granska mitt svar, jämföra det med andra källor eller för att verifiera att informationen är korrekt.

YouTube-kanalen Wisecrack har en bra video om detta ämne: The Philosophy of Death Note Vad är rättvisa?

Från videon förstår jag att dessa karaktärer representerar dessa ideologier:

  • Ljus / Kira: slutet motiverar metoden. Om man måste offra sig för ett större gott, låt det vara. Han förstår att han är en brottsling.
  • L: det är bättre och mer produktivt att hitta studier om vad orättvisa är, snarare än rättvisans begrepp högt upp i himlen
  • M, N: allt är bara ett logiskt spel
  • Matsuda: Sokratisk utfrågning