Anonim

Farrow Dash And Phoenix (timelaspe) Geometry Dash Fanart

Med en viss serie kastas det många namn och titlar i inlednings- och avslutningspoängen.

Vilka är de typiska nyckelrollerna (t.ex. art director, färgsättare (iro shitei), producent, regissör, ​​seriekoordinator) och deras primära ansvar? Finns det också några roller eller avdelningar exklusiva eller fungerar annorlunda i animeproduktion än i traditionell eller västerländsk animation?

1
  • Om du vill dyka lite djupare i skapandet av anime föreslår jag att du tittar på Shirobako, en ny anime som visar hur en produktionsstudio går. Bli inte avskräckt av de första minuterna som ser rakt ut ur en typisk gymnasieskiva av livshow, eftersom den snabbt växlar in i själva tomten.

Det finns en ganska bra sammanfattning av många positioner här.

  • Original skapare

  • Direktör

  • Enshutsu (animerad teknisk chef)

  • Karaktärsdesigner

  • Animation Supervisor

  • Nyckelanimatörer

  • Mellanhänder

  • Producent

  • Art Director (konstmodell och bakgrund)

  • Färgkoordinator

  • Efterbehandlare

  • Specialeffekt / CG Artist

Dessa är bara några få höjdpunkter:

Original Creator (gensaku)
Den ursprungliga skaparen är den person som ursprungligen kom med konceptet för historien. Detta kan vara den ursprungliga mangaskaparen, en romanförfattare, spelutvecklare, dramatiker, författare, orakel, profet eller den som kan komma på en originalidé.

Enshutsu
Ofta översatt som animationsdirektör eller Teknisk direktör. Enshutsu är ett av de svåraste och viktigaste jobben i den japanska animationsindustrin. Enshutsu är mellan regissören (kantoku) och produktionspersonalen. Han är ansvarig för att kontrollera och övervaka showen genom produktionen, från den första berättelsen till den slutgiltiga produkten, och har i många fall nästan total kontroll över den. Han kontrollerar animeringsteckningarna när de görs, ställer in scenerna innan de går till kamera och övervakar ljud- och röstinspelningar och all redigering bland många andra jobb. Det exakta jobbet och ansvaret varierar från företag till företag och från show till show också. Ibland hamnar enshutsu som piskpojke för regissören; ibland bär han eller hon showen och regissören lutar sig tillbaka och tittar. På större produktioner finns det ibland mer än en enshutsu och vanligtvis en hel del assistenter. Det är viktigt att ha god kunskap om animationsproduktion samt konstnärlig talang för att göra jobbet och det tar vanligtvis fyra eller fler år i branschen innan någon kan göra jobbet rätt.

Inbetweening (douga)
De mellanmän använd nyckelritningarna som referenspunkter och skapa ritningar som passar mellan positionerna på tangenterna. Detta utjämnar rörelsen och får animationen att se bättre ut. (Ju mer mellanväxlar det finns, desto mer flytande blir rörelsen och desto dyrare blir animationen.) Mellan varandra är ett relativt icke-kreativt jobb. Det är mer spårande än någonting annat. Timmarna är långa och de viktigaste animatörerna är ibland mycket svåra att arbeta med. Den grymaste delen av att vara en emellan är att de sällan får jobba på något de är fans av och det de får arbeta på brinner ut snabbt. (Jag känner till några animatörer och en enshutsu som du kan skicka till kramper genom att viska "Ranma" i öronen.) Efter 2 eller 3 år av ansträngande däremellan främjas vanligtvis animatörer som klarar det.

När det gäller en position som finns i anime-produktion men inte lika vanlig i västerländsk eller traditionell animation kunde jag bara hitta en position som passar räkningen.

Färgkoordinering (Iroshitei)
Färgkoordinator bestämmer alla färger för allt som ska målas / färgas av shiage-avdelningen i showen och skapar en iroshitei hyou (färgmodellpaket) som personalen kan hänvisa till när de målar. Det här jobbet kräver inte bara bra färgkänsla utan ett bra minne, eftersom CC borde kunna ha en uppfattning om hur färgerna för hela showen ser ut i hennes huvud så att när frågor kommer upp om små detaljer och saker som inte finns i iroshitei hyou hon behöver inte dra alla modeller och tänka på det.

CC gör färgmodeller av var och en av karaktärerna och rekvisita, mecha etc. i datorns färgsystem. Målarna använder dessa modeller när de färgar olika scener.

Förr i tiden med flytande färg fanns det 327 vanliga Taiyou Shikisai (Taiyo Paint Company) celfärger men de hade över 1000 i sin katalog. Varje färg hade ett kodnummer som ursprungligen motsvarade DIC (Dai Nippon Ink Company) -koden. Färgkodnummer var vanligtvis en bokstav följt av siffror som GY-40 och RP-99. (Vissa företag använde ett annat färgföretag - Stack - men deras färg var dyrare (och högre kvalitet) och färgkoderna var olika.)

Ett bra sätt att berätta att du hade gjort det här jobbet för länge är när du tittar på ett tågfönster vid en solnedgång eller skog och befinner dig att bestämma vilka färgfärger de består av. Datorer har gjort livet mycket enklare med 16,7 miljoner färger som slutar med behovet av konstiga färgkoder men nu tittar du på solnedgången och undrar vilken dpi du måste skanna in för att få bra utskriftskvalitet.

Jag är säker på att andra typer av animationer har färgkoordinatorer, men den här är något specifik för anime eftersom den handlar om ett specifikt asiatiskt företag och deras begränsade färgval.

Hela sidan är värt att läsa eftersom den har många japanska positionsnamn utöver deras översatta namn.