Anonim

Skulle Gud tillåta barn att få cancer? Kanske...

Jag har försökt förstå Karma-kuns svar på matematikproblemet i examensfinalen.

Jag har sökt referenser och förklaringar till problemet men till ingen nytta. Jag kunde fortfarande inte förstå de hemska förklaringarna till problemet, och svaret förutsätter att du vet att deras tankeprocess är, vilket jag inte gör.

Detta har en engelsk översättning av problemet:

young-il-long-kiyoshi.tumblr.com/post/125623681248/on-the-topic-of-the-final-maths-question-in-the


En annan länk som jag hittade nämnde problemet men förklarade inte det.

angryanimebitches.com/2016/03/assassination-classroom-season-2-episode-12-the-principal-is-a-sore-loser/


Deras är också en youtube-video som förklarar Karma-kuns svar men till och med hans förklaring kan jag fortfarande inte förstå hur han till slutsatsen att området för centrumatomen är lika med halva kubarealen dividerat med två. a ^ 3/2

videolänk: Konstig geometri (Assassination Classroom S2 E12)


Anledningen till att jag lägger upp detta är att det inte finns något annat sätt för mig att förstå problemet utan att fråga i en tråd.

Jag vill bara ha en förklaring av svaret i "high-school" perspektivnivå, inte en professionell doktorandnivå ...

Jag vill inte höra "ekvidistant", "inifinitesimal", "vertex" eller andra tekniska termer som jag inte kan förstå.

Jag vet att jag kräver för mycket, men snälla hjälp mig att förstå hur Karma-kun blev a ^ 3/2. Det enda perspektivet som jag fick från Karma är att alla de 8 atomerna bildar en egen kub, och mittpunkten i den imaginära kuben motsvarar alla atomerna i de 8 enskilda kuberna.

Och videon säger det också, men hur i världen har det gått ifrån A 1/8 till 2A? och då a ^ 3/2

som visas här:

1
  • För Asano-kuns lösningsmetod tror jag? math.stackexchange.com/questions/3193480/…

Alla atomer i kristallgitteret är identiska. Låt oss säga att en atoms volym vid toppunkten (inte hörnet, om det är ett hörn, behöver du ett något annat resonemang) är B. Varje atom vid toppunkten tar upp (1/8) B av kuben. Se diagram.

För en kub med längd a består den av den centrala atomen A med volym D och 8 atomer vid topparna som vardera tar upp (1/8) B av kuben. Således,

a3 = D + 8 × (1/8) B

Eftersom vi vet att atomerna vid hörnpunkterna faktiskt är identiska med den centrala atomen, är volymen B dock lika med D och därmed,

a3 = B + 8 × (1/8) B ==> B = (1/2) a3

QED

Alla tekniska termer som du har nämnt är vad jag lärde mig på min gymnasium. Denna fråga är inte svår, som Karma har sagt. Det är en kombinerad fråga om matte och kemi.

7
  • 1 Men jag tror att du borde fråga det i ett matematikforum och inte här. Det ser besvärligt ut.
  • Men varför är det? över 2 i formeln a ^ 3/2 ??
  • Över 2 här säger bara att för en kub är bara hälften av volymen den volym som tas upp av en viss atom A, resten av volymen ska delas av andra atomer.
  • Så om jag följer dig rätt, A / 8 * 8 = A.och att de åtta topparna är tar upp två atomer, vilket betyder 2A. sedan sedan A är hälften av kuben, då gör vi det A / 2A... och för att beräkna atomens volym multiplicerar vi x, y, z vilket är 3D och vi slutar med formeln för att hitta kubens område a ^ 3 rätt? då halverar vi det så över 2? a ^ 3/2
  • Nej, de åtta atomerna i topparna tar plats för en atom i kuben. A / 2A används för att hitta förhållandet mellan volymen som tas upp av den centrala atomen och den totala volymen som innefattar den centrala atomen och atomerna i topparna. Så från det vet vi att atom A tar upp 1/2 av kubens volym och därmed en ^ 3/2.

Jag vet att jag är sen med denna fråga, men här är en kanske enklare förklaring. Jag kom just till det här problemet i anime och ville lösa det innan de avslöjade svaret.

Ok. Du har en kub med en atom i mitten. Vad du vill göra är att bryta kuben i åtta bitar. Ta en av dessa bitar. Det finns två atomer i motsatta hörn (vertexer). En av dessa atomer är den centrala atomen [A] 0 och den andra atomen på kanten. Det går med enkel logik att exakt hälften av denna åttonde av en kub är närmare den ena atomen än den andra. Detta gäller alla de andra 8 styckena, så kubens volym närmare den centrala atomen är helt enkelt hälften av den totala volymen.

Problemet är mycket enklare än det verkar och jag erkänner att jag beräknar volymen med geometriska bitar innan jag insåg att jag var dum. Det kräver inte så mycket matte. Bara ett solidt grepp om logik och lite skicklighet.

Förmodligen är själva svaret i mangan inte ens korrekt. Om atomerna upptar samma mängd utrymme inom varje kub, skulle de vara hälften av (a) - de osynliga linjerna). Du kan i princip ansluta den till formeln för att lösa volymen på en sfär som är fyra över tre gånger pi gånger r till effekten 3. I det här fallet är din r (radie) a / 2 (eftersom atomerna tar samma utrymme, därför tar en atom upp hälften av den osynliga linjen)

I grund och botten skulle du göra V = 4/3 * π * (a / 2) ^ 3

V = 4/3 * π * a ^ 3/8

V = 4 (i 4/3) avbryter 8 (I a ^ 3/8) så att du får 1/3 * π * a ^ 3/2

V = π * a ^ 3/6

Övrigt: * = gånger, ^ = till kraften, π = pi.