Anonim

Persona 5 the Animation 『ペ ル ソ ナ 5』 OP Öppnar äkta version 'Break In To Break Out' av Lyn

Vad är den första anime som någonsin producerats i Japan?

Och vad produceras den första anime-filmen och den första anime-serien?

Jag hörde att det var Astro Boy, är det sant? Och vad är den första mangan som någonsin producerats i Japan?

Det som tros vara den första anime var ett 3 sekunders klipp som är 50 bilder långt, kallat Katsudo Shashin. I den skriver en pojke , vilket betyder ”rörliga bilder” på ett bräde. Dess skapare och datum för skapandet är okända, men det antas vara från cirka 1907.

Det finns en anime kort från juni 1917 med namnet (An Obtuse Sword) som är 2 minuter lång och en 1918-filmatisering av Urashima Taro, eller som tros vara de första filmerna. Kyoto International Manga Museum citerar Imokawa Mukuzo Genkanban no Maki från april 1917 som den första japanska producerade animationen, även om Wikipedia-artikeln antyder att det fanns tidigare verk.

Den första färganime-filmen, som ibland anses vara den första anime enligt modern standard, är Hakujaden, som skapades 1958.

, eller Otogi Manga Calendar, var den första anime-serien som producerades och den första att sändas på TV. Det löpte från 1961-1964. Astro Boy sändes först 1963, vilket gjorde den till en av de äldre anime-serierna, men inte den äldsta. Astro Boy var dock den första 30-minuters anime-serien liksom den första anime-serien som sändes varje vecka.

Manga är lite mer komplicerat eftersom serier fanns och det är svårt att dra gränsen mellan där något slutar vara en serie och börjar bli en manga. Sazae-san var en serietidning som publicerades från 1946-1974 som har den längsta anime-serien någonsin baserad på den. Astro Boy kallas mer allmänt som en manga, och den började 1951. Det verkar inte finnas en specifik manga som citeras som den första mangan, även om det ofta verkar anses ha börjat efter andra världskriget, vilket förklaras i detta .

Redigera: För att lägga till detta var Momotaro: Umi no Shinpei (桃 太郎 海 の 神兵) den första anime med lång funktion, vilket innebär att den, efter 74 minuter, passerade 40-minutersmärket för att betraktas som funktionslängd.

Redigera 2: Någon ny information har lagts till baserat på information i Kyoto International Manga Museum

Den första anime

Astroboy's Claim to Fame

Astro pojke (1963) anses ofta vara den "första anime", men det är falskt. Det förtjänar dock några första: det var den första anime som sändes utomlands, och också den första anime som sändes regelbundet som varade hela TV-spårets varaktighet.

Vad Astroboy inte är, och den riktiga "första anime"

Den första kända animationen som kommer från Japan är Katsudo Shashin. Experter debatterar dess ålder, men man tror att den har skapats mellan 1907 - 1911. Det här korta klippet visades sannolikt i ett privat hem för att underhålla gäster snarare än att vara offentligt tillgängligt.

Många av ramarna från Katsudo Shashin

Detta klipp är upphovsrättsskyddat, du kan titta på det på Wikipedia-sidan

Animes tillväxt var då främst knuten till live action. Skådespelare skulle interagera med fiktiva anime-karaktärer för ett kort avsnitt av en show. Den mest animerade skärmtid skulle vara under reklam eller ibland engångsfilmer som visades som en nyhet. Den främsta anledningen till detta är att produktionskostnaderna för anime var oöverkomliga om ett företag ville ha någon betydande tid animerad.

Ett annat område där anime användes var i de väpnade styrkorna. Studier vid den tiden upptäckte att rekryter lärde sig snabbare och kom ihåg bättre instruktionsvideor som animerades. Med behovet av att träna många trupper med utseendet av andra världskriget, anime utnyttjades mer och mer. På krigets höjdpunkt producerades den första anime-filmen - Momotaro Divine Sea Warriors (1945) - en propagandatecknad film för massorna.

Momotaro Divine Sea Warriors har mycket militärt innehåll.

Utan betydande finansiering som militärens var anime fortfarande icke-bärkraftigt för alla studior. Flera produktioner gjordes, inklusive Otogi Manga Calander (1961) - den första anime-serien som sänds på TV. De exakt första tv-anime kan emellertid tävlas - Den första tv-sända fristående hela episoden anime Three Tales slog Astroboy med ett enda år dock i 1960. Eller ett kortare klipp (8 minuter) - Mole's Adventure in 1958

Japan saknade dock animering. Disney gick mycket bra i väst och många av deras filmer importerades till Japan och gick konsekvent bra i kassan. Sagan om den vita ormen släpptes i 1958 att försöka konkurrera med produktionen av Disney. Toei (den ansvariga animationsstudion) hade dock svårt att göra en betydande vinst på filmen och var tvungen att stödja sitt arbete med pengar som gjordes av annonser.

Sagan om den vita ormen påverkades starkt av Disney-verk, även om Toei försökte behålla en del av sitt eget inflytande i ritningarna

I 1963, Astroboy släpptes och hade stor inverkan på branschen. Osamu Tesuka (regissör och författare för Astroboy) gjorde stora genombrott för hur anime producerades och minskade avsevärt de nödvändiga ekonomiska investeringarna. Detta hör antagligen bättre till i en annan fråga, men för en smakprov inkluderade några av hans innovationer:

  • Att inse att segmenten Intros, Outros, "Tidigare på", "I nästa avsnitt" kan återanvändas - vilket minskar animationstiden per avsnitt avsevärt.

  • Återanvändning av bakgrunder och celsheets och minskad rörelse på skärmen minskade också tiden för att animera varje avsnitt. (Roligt faktum - före Tesuka skulle animationsstudior ge fans som dök upp i studion cel-lakan eftersom fansen älskade dem och studion inte hade någon nytta av dem. De är nu värda mycket pengar)

Således föddes anime som en livskraftig tv-bransch och fler konkurrenter började dyka upp på marknaden.

Att flyga genom himlen i grunden behöver bara ett cel-ark och en rörlig bakgrund.

Två år senare (1965), ett annat Tesuka-arbete gjorde en markering på världen - Kimba the White Lion, den första TV-anime-serien som sänds till allmänheten.

Kimba the White Lion använde också många av Tesukas animationstrick, såsom upprepade segment av löpning.

Den första mangan

Utvecklingen av manga var en gradvis utveckling från forntida japanska konstverk som Yamato-e, målningar på hopfällbara skärmar (byōbu) (så tidigt som 646AD), som ofta berättade historier när de lästes från höger till vänster.

Skildring av slaget vid Sekigahara från Edo-eran

Hikone-jo Bon Sekigahara Kassen Byobu av Kano Sadanobu

Det finns många olika stilutvecklingar i (byōbu) konstverk, men nästa relevanta skede för manga är populariseringen av bärbara konstverk som berättade historier. Makimono handrullar. Dessa fanns i många år (före 300AD) men var främst för skriftliga meddelanden först.

Scrolls of Frolicking Animals eller Chōjū-jinbutsu-giga tillskrivs av vissa att vara de första mangateckningarna. Dessa hålls i Tokyo National Museum och består av flera volymer.

Uppfinningen av tryckpressen förde ukiyo-e (träblockmålningar) till allmänheten. Vissa historiker tror att dessa är första manga. Dessa såldes kommersiellt i många år från och med den 1600-talet ända fram till 19: e.

Ukiyo-e-utskrift av den nya tryckprocessen

Tillsammans med ukiyo-e träblockmålningar började andra träblockblockmålningar bli populära när många av dem slogs ihop och såldes som en uppsättning. Kusazoshi bildböcker (** 1600-1868 **) i olika former (färgen på omslaget på böckerna indikerade ofta genren / målgruppen) var nu tillgängliga för allmänheten som en kommersiell produkt. Dessa var främst skrivna berättelser med ackompanjemang av bilder, men betraktas ibland som mangas ursprung.

poeten Izumi Shikibu - av Komatsuken cirka 1765.

Med utskrift kom tidningar och tidskrifter, och vid vissa tillfällen började serietidningar att tryckas i tidningar - mestadels remsor som skickades in från allmänheten. Särskilt, Japan Punch var känd för sina politiskt baserade karikatyrer. Dessa var mycket populära bland allmänheten och i 1874, den första serietidningen publicerades - Eshinbun Nipponchi. Dessa produktioner argumenteras av andra akademiker för att vara uppfattningen om manga.

Omslag till Japan Punch (april 1883)

Som du kan se första manga är mycket uppe till debatt.

Ytterligare läsning

Detta är ett mycket intressant ämne och tro det eller inte, det här långa inlägget är mycket sammanfattat. Jag skulle rekommendera några av följande böcker för att lära dig mer om animehistoria.

  • Japansk animering: östasiatiska perspektiv (bok, referens)
  • Anime: A History (bok, referens)
  • A Drifting Life (Manga, självbiografisk)
  • Startpunkt - Hayou Miyazaki (bok, självbiografisk)
  • Hur utskriftsprocessen för träblock har fungerat (online)