Anonim

Thunderbird 2 Model Kit - Del 2 - De Agostini Model Space

Varför väljer en modellerare ursprungligen skala 1: 144 för att skapa en plastmodell som GunPla? Varför inte välja 1: 100 eller något annat nummer som enkelt kan bestämma modellens storlek från originalstorleken?

7
  • Finns det någon anledning till varför inte att välja 1: 144? Jag tror att 1: 144 är valt eftersom det är 1:12 i kvadrat och det är 12 tum i en fot. (dvs. om du föreställer dig en person, gör sedan en 1:12-modell av honom, sedan en 1:12-modell av det, du får en 1: 144-modell.)
  • @ Väl delning / multiplicering med 144 är ganska besvärlig jämfört med 100. Om något är 13 cm i skala skulle du omedelbart känna till originalstorleken, medan det med 144 cm kan kräva en räknare för vissa . Det är också kvadrat, så jag ser inte ens en logisk anledning att använda 1:12-modellen till att börja med. Jag antar att det historiskt sett förmodligen kom från det brittiska imperialistiska systemet, men det skulle vara trevligt om detta bekräftades någonstans. Varken wiki 1: 144 eller wiki 1:12 tycks nämna en anledning.
  • Jag skulle starkt misstänka att in-ft-omvandlingen påverkade 1:12-skalan, på samma sätt är 1: 100 i princip cm till m (flyttar från stor enhet till nästa ner i ditt enhetssystem).
  • @PeterRaeves Du säger bara det för att du råkar vara van att göra beräkningar i bas 10. Någon som brukade göra beräkningar i bas 12 skulle säga exakt motsatsen. Massor av olika baser har använts historiskt, och även om 10 är nästan globalt standardiserade nu, är det inte ens den mest praktiska basen för beräkningar eftersom den inte delar med 3.
  • @kasperd Faktiskt skulle min kommentar ha varit densamma oavsett vilken bas OP använde. Oavsett om OP använde decimal, duodecimal eller något annat numeriskt system, skulle multiplicering eller delning med 100 alltid vara enklare än att multiplicera eller dividera med 144.

(Ställde du inte den exakta frågan om SF&F igår?)

Traditionellt har leksakstillverkare använt en skala från 1:12 när de bygger nedskalade modeller av riktiga föremål, som dockhus. Denna praxis fördaterar det metriska systemet och gjorde det enkelt att skala ner mätningarna eftersom 1:12 blir en fot en tum.

Antag att du ville bygga ett dockhus och inuti det vill du ha ett dockhus. För att göra det måste du skala ner ditt 1:12 modellhus med ytterligare 1:12 för att ge dig 1: 144. Det är därför som 1: 144 någon gång kallas "dockhusets dockhusskala".

Eftersom 1:12 och 1: 144 redan var välkända och populära när anime-miniatyrer kom runt, var de första som tillverkade sådana modeller redan bekanta med det och de använde det. Efter det är det mest tröghet.

Det är sannolikt en inofficiell gemensam standard baserad på tradition som används för små modeller och figurer. Som キ ル ア sa är 1: 144 ett naturligt sätt att skala ner en 1:12 skalmodell, vilket är en annan historiskt populär skala.

Teoretiskt sett kan du använda vilken skala du vill. Det kan orsaka kompatibilitetsproblem om du använder en ovanlig skala eftersom andra siffror inte skulle vara rätt proportion på grund av att de är baserade på en annan skala, men det skulle fungera lika bra på alla andra sätt.

1: 144 används ofta för modeller av stora flygplan som flygplan. 1: 144 är halv 1:72 vilket är en mycket populär skala för skalmodellflygplan / tankar etc.

Och när jag tänkte på det, när flygplan kom först, tror jag det är troligt att Bandai etc antog befintliga konventioner.

Några av de vanligaste modelleringsskalorna är baserade på Imperial System, snarare än (base-10) Metric System. 1/12 för dockhus är en fot per tum. De populära flygplanskalorna på 1/48 respektive 1/72 är fyra fot respektive sex fot per tum. När det var dags att producera modeller av större motiv, i synnerhet flygplan, var 1/144 perfekt. Det är 1/2 av storleken 1/72 och fortfarande en jämn uppdelning av enheter i IS (tolv fot till tum). Som ett tidigare svar påpekade valde Bandai sannolikt det eftersom det passade storleken på deras ämnen och redan användes populärt.

där ha varit försök att popularisera skalor som är bas-10, men de har haft mycket begränsad acceptans; 1/50, 1/100 och 1/200 har alla använts av olika kitproducenter, men ingen har fått kundinköp som de andra skalorna har. Andra imperialbaserade skalor som har starka följder inkluderar 1/96, 1/192 och 1/720, som är populära inom modellering av båtar / fartyg.

Då blir det intressant i skalvärlden. (Tja, "intressant" om du är en modellnörd antar jag.) Vissa skalor ger inte så mycket mening, såvida du inte känner till en del av historien. Medan 1/720 ofta används / användes av den amerikanska modelltillverkaren Revell för fartyg (och senare italiensk tillverkare Italeri), har skalan på 1/700 som används av japanska tillverkare blivit mycket mer populär. Och en gång 1/700 hade mycket överklagande kom 1/350 (2x storleken på 1/700) några år senare för människor som ville ha större modeller. Skalan 1/32 (3/8 "är lika med en fot) som är populär i flygplan och har viss acceptans i fordons- och äldre pansarsatser, introducerades mestadels med järnvägsmodellering. Den är också populär bland slotmodeller. Det är populärt med rustning förlorade genom åren till skala 1/35. 1/35 gjordes populär av den japanska tillverkaren Tamiya, till stor del så att de kunde passa motoriseringsutrustning i sina modeller. Deras modeller visade sig mer populära än 1/32 erbjudanden från platser som Monogram, och så småningom försvann 1/32 till stor del från det militära miniatyrlandskapet. Med undantag för statyetterna, av vilka många fortfarande är skulpterade till 1/32 (54 mm) skala.

(Jag är ledsen ... vad var den ursprungliga frågan ...?)

2
  • Tack. Ditt inlägg är intressant. Jag tycker att 1:36 (tre fot per tum) borde vara mer populär än 1:32. Och 1:35 är nära 1:36.
  • 1 Ja, jag undrade alltid varför 1/35 och inte 1/36 också. Enligt Wikipedia-sidan 1/35 kom skalan till för att den första satsen i den skalan (en Panther-tank) var utformad för att passa två batterier för motorisering. Efter att det blev populärt bestämde de sig för att skapa fler modeller i samma skala, och när de mätte ut Panther visade det sig att vara 1/35 skala. Ursprunget till 1/32 inom järnvägar ger mer mening om hur det blev populärt i andra genrer. Även - även om jag misstänker en tillfällighet snarare än design - är 1/32 50% större än 1/48, vilket i sig är 50% större än 1/72.