Anonim

Vacker recitation av Koranen Emotional 4 qul och ayatul kursi | اية الكرسي مكررة

När du bläddrar i Wikipedia: s lista över kapitel för Neon Genesis Evangelion manga, jag märkte att några av de engelska volymtitlarna tydligt härstammar från bibliska texter. Till exempel:

Hon gav mig frukt av trädet, och jag åt (vol. 3)

Detta är troligen hämtat från 1 Mosebok 3, när, efter att Gud upptäckt att den förbjudna frukten har konsumerats, försöker Adam sätta skulden på Eva (v. 12).

Att känna gott och ont som en av oss (vol. 7)

Detta hämtas från senare i samma kapitel (v. 22), när Gud talar om sitt beslut att förvisa människan från Edens trädgård.

Med detta i åtanke, är alla volymtitlar bibliska referenser, och i så fall, vilka exakta avsnitt är dessa citat från?

Jag kommer att gå igenom titlarna i ordning på deras respektive volymer.

  1. Se Guds änglar falla ner: Jag kunde inte hitta en exakt matchning för detta på internet i ett sammanhang som handlade om Bibeln och inte Evangelion, men det finns en partiell matchning i 1 Mosebok 28:12, där i Jakobs dröm, efter att han lämnat hemmet, "se Guds änglar stiga upp och ner på den [en stege till himlen]."

  2. Ett flammande svärd, som vände sig åt alla håll: 1 Mosebok 3:24, där keruber och det flammande svärdet placeras för att hålla vakt över Edens trädgård för att förhindra inträde.

  3. Hon gav mig frukt av trädet, och jag åt: 1 Moseboken 3:12. Diskuterades i frågan.

  4. Kvinnan som du gav att vara med mig: 1 Moseboken 3:12. Adams hänvisning till Eva när han försöker skylla på henne.

  5. Om det här är människors arbete kommer det att bli intet: Apostlagärningarna 5:38, där Gamaliel argumenterar mot att förfölja de kristna, med resonemanget att om rörelsen är olaglig (dvs. "människors arbete") kommer den att dö ut på egen hand, och att om rörelsen är i kontrast " av Gud ", då kommer det att bli framgångsrikt på något sätt, och dess förföljare kommer att ha motsatt sig Gud. Översättningen här, som jag inte har kunnat identifiera, ger en exakt matchning med EVA-titeln; översättningar som NRSV eller KJV skiljer sig lite från denna formulering.

  6. Släpp mig, för dagen går: 1 Moseboken 32:27, efter att Jacob har tillbringat en natt med att brottas med en man, allmänt identifierad som en ängel eller som Gud.

  7. Som en av oss, att känna till gott och ont: 1 Moseboken 3:22. Diskuterades i frågan.

  8. Kom nu, låt oss sluta förbund, du och jag: 1 Mosebok 31:44, där Jakob och hans svärfar Laban, sluter ett förbund. Jacob lämnade tidigare Laban, för vilken han arbetat många år, och Laban hade förföljt honom.

  9. Berätta för mig ditt namn: 1 Mosebok 32:38, där Jacob ber om namnet på mannen som han har brottat med.

  10. Om du ska plåga mina döttrar eller om du tar andra hustrur: 1 Moseboken 31:50, i Labans samtal med Jakob.

  11. Som längtar efter döden, men det kommer inte; och gräva efter det mer än efter gömda skatter: Job 3:21, där Job talar efter att problem kommer fram till hans dörr.

  12. Fäder, väck inte era barn till vrede: detta matchar exakt KJV-översättningen av Efesierbrevet 6: 4, men liknande teman förekommer någon annanstans.

  13. Och det uppenbarade sig ett stort under i himlen; en kvinna klädd i solen: Uppenbarelseboken 12: 1. Jag förstår inte riktigt Uppenbarelseboken, men den här kvinnan verkar vara associerad med Jungfru Maria eller kyrkan.

  14. Och den som satt på tronen sa: Se, jag gör allt nytt: Uppenbarelseboken 21: 5. Mannen på tronen verkar vara Kristus.


Med allt detta åt sidan har jag precis läst volym. 10, och det verkar finnas (åtminstone ibland) en liten (om ganska ytlig) korrespondens med citatet som används för volymtiteln och volymens ämne. Till exempel:

  • De två volymerna med titlar hämtade från Genesis 3:12 (som involverar en kvinna) täcker Asukas ankomst och interaktioner med Shinji.

  • Vol. 6, enligt Wikipedia-sammanfattningen och mitt dåliga minne, är när Shinji tvingas kämpa mot Toji mot sin vilja, efter att Unit-03 har smittats av en ängel, vilket passar ett citat om att lämna en kamp.