Anonim

Loverboy - jobbar för helgen

Det verkar finnas ett löjligt antal Gundam-serier, spinoffs och filmer. Det verkar också finnas många tidslinjer, parallella universum som har förvirrat mig mer.

Jag har försökt leta upp detta tidigare, men det finns ett stort utbud av olika svar beroende på människors åsikter.

Som anime-fan tycker jag att jag åtminstone borde testa det. Det kan också hjälpa till att förstå många referensskämt i andra serier.

Var börjar man med alla dessa? Kan du titta på serien som fristående eller ska jag börja titta i en viss ordning?

11
  • Vill du se allt Gundam? Eller bara U.C? Eller bara de viktigaste delarna av berättelsen? Svaret på var du ska börja beror något på hur djupt du vill gå.
  • Det finns flera Gundam-serier hittills, en del av dem är fristående (som Gundam 00), medan några av dem är relaterade till varandra. Svaret beror på hur långt vill du titta ??
  • @ToshinouKyouko Tyvärr, men vad är dina avsnitt utanför huvudberättelsen? Alla icke U.C? Fyllmedel i U.C (förmodligen titta på sammanfattningsfilmerna)? Känner du till AniDB-releationsdiagrammet?
  • Här är några bilder jag har skördat från internet som beskriver allt som Gundam grejer (imgur). Jag tror att den tredje kan ha spoilers i den - jag är inte säker för jag har faktiskt inte sett någon Gundam själv.
  • @senshin Jag hittade en högupplöst version av den första och lade till den i mitt svar i något högre upplösning om högupplöst källa skulle raderas. Det svarade också på min fråga när man ska titta på ∀GUNDAM (sväng A). Tack.

AniDB har ett trevligt releationsdiagram angående olika Gundam-program och filmer.

Universal Century och relaterade tidslinjer

Om du är intresserad av den ursprungliga berättelsen om tidslinjen Universal Century (UC) och är villig att investera mycket tid (cirka 74 timmar), kan du börja med Mobildräkt Gundam (1979-1980) visa och arbeta dig igenom uppföljarna som följer den röda linjen i diagrammet till senast Gundam Unicorn OVA.

Mobildräkt Gundam: The Origin följer OVA-produktionen Enhörning och som namnet antyder berättar den bakgrundshistorien för vissa karaktärer och hur händelser leder till originalserien. Du vill antagligen inte börja med detta om du tänker titta på originalserien och undvika spoilers.

Gundam F91 och Victory Gundam är också en del av UC, men är av en ny generation (kallad Late UC) med helt nya karaktärer och fester. Medan F91 har liknande rymdskepp och mobila kostymdesigner liksom likformiga uniformer, och faller snarare i kategorin av en sidhistoria, V verkar vara helt orelaterad ur min synvinkel, detta gäller också för Gundam Reconguista i G som spelas i Regild Century, en period 500 år efter Vänd A Gundam.

Sammanfattningsfilmerna för den ursprungliga showen innehåller nya scener, men jag rekommenderar inte att du tittar på dem istället för showen, snarare titta på dem när du tittar på sidhistorier.

 140 TV show episodes ((43+50+47)*25min) 13 OVA episodes (12*30min+25min) 1 film (120min) 7 OVA episodes (6*60min+90min) Total: 74hrs 15min 

UC-relaterade tidslinjer

En sida med de flesta tidslinjerna för Gundam-serien och relaterade verk finns också i Gundam Wikia. För närvarande är dessa tidslinjer i ordning efter produktionsdatum: Future Century, After Colony, After War, Cosmic Era, Anno Domini, Advanced Generation och Post Disaster. Föreställningar i dessa tidslinjer kan dela vissa Gundam-specifika egenskaper, men de skapades för att sändas på TV och sågs oberoende för att locka nya tittare eller yngre publik, medan lojala fans av den ursprungliga serien behandlas med OVAs i UC.


I kommentarerna ovan hittade senshin en guide (se nedan) som innehåller de flesta av föreställningarna (åtminstone de olika SD Gundam-föreställningarna saknas, vilket gynnar tydligheten) fram till Gundam AGE och Gundam Unicorn, listar fördelar och nackdelar för varje show.

Spoiler varning: Jag hittade spoilers i V (con) och 00 S2 (con), det kan finnas fler.

Länk: Gundam Series guide från / m /

2
  • Jag är frestad att titta på "Origin" -episoderna, mest eftersom en trailer jag såg verkade intressant (och det verkar som om jag kanske skulle kunna strömma åtminstone en del av det lagligt). Jag förstår att jag kommer att få spoilers för originalserien, men kommer jag också att sakna ett avgörande sammanhang för den här underserien (och därmed inte kunna förstå allt som händer)?
  • 1 @ Maroon Jag har bara tittat på det första avsnittet fram till nu och det verkar som om de vill göra det så tillgängligt för alla som möjligt, bygga upp bakgrunden som leder till originalserien men på bekostnad av en spoiler i originalserien. Om det är bra med dig borde det vara okej. När det gäller sammanhang av politik och teknik är min förväntan att serien förhoppningsvis kommer att vara lätt att följa och förstå.

Som LiveWireBT och den här länken antyder var UC den längsta tidslinjen för Gundam. Och värt att bli kontrollerad. Jag har personligen sett och rekommenderat Gundam Seed, Gundam 00 och Gundam Unicorn. Eftersom de delade en hel del likheter om jordbor och spacenoids konflikt.

Jag skulle definitivt rekommendera 00 (sans film - det kan vara kanon men det skulle ursprungligen vara en fröfilm tills huvudförfattaren hade cancer så de skiftade till 00 eftersom det var anime då), frö (öde om du vill till men skulle verkligen inte rekommendera) och järnblodiga föräldralösa (tekketsu-inga föräldralösa - säsong 2 ut i oktober och s1 precis färdig).

om din efter bara slagsmål: försök bygga fighters eller build fighters försök