Anonim

Smark Show # 5: En staty, kazoos och Sheamus är relaterad till vem?

Jag ser för närvarande om Haibane Renmei. I avsnitt 4 ser vi detta utbyte:

Kanas arbetsgivare: Hej, försvinner Kana?

Rakka: Åh, inte alls. Jag kom inte för att ersätta henne. Jag besöker bara allas arbetsplats eftersom jag är ny. Kana älskar det här. Jag förstår.

Arbetsgivare: Jag förstår. Tja, med dina vingar får de mig att tro att hon bara kan flyga iväg på mig en dag.

Rakka: De ser snygga ut, men de fungerar faktiskt inte alls.

Arbetsgivare: Jag förstår. Det är bra då.

Det är helt klart från detta utbyte att Rakka inte känner till Day of Flight, vilket förmodligen kan förväntas, eftersom hon är en nykomling som inte lär sig om det förrän Kuu lämnar.

Men det som slog mig som konstigt var att Kanas arbetsgivare (som ser relativt äldre ut och som inte är en Haibane) verkar inte ha någon kunskap om det (vilket kan dras av hans fråga). Det verkar som att han är tillräckligt gammal för att möjligen ha sett andra Haibane försvinna tidigare. Det finns två uppenbara sätt att förklara detta för mig. Jag är dock inte säker på om någon av dem är korrekt:

  1. Utöver den handel som Communicator gör med Toga har de vanliga stadsborna inte många personliga interaktioner med Haibane, så de skulle inte märka om en försvann en dag. Stadsborna kan ha en grundläggande förståelse för hur Haibane-livet fungerar (så det skulle inte bli förvånat att se den tonåriga Rakka framträda som en "nyfödd" en dag) särskilt om de ofta interagerar med dem, men de skulle inte vara medvetna om detaljer.

    Med tanke på det begränsade antalet platser där Haibane kan arbeta (i avsnitt 3) är jag inte säker på hur sant det här är, eftersom människorna som arbetar där skulle förmodligen vara lite mer bekant med saker, även om stadsborna verkar överträffa Haibane.

  2. Haibane ses som något separata: arbetsgivaren säger tidigare till Kana:

    Klocktornet i ditt hem. Gå reparera det själv. [...] Vi ska inte blanda oss för mycket i Haibanes liv.

    Detta kan innebära att stadsborna kanske inte gräver i detaljer av Haibanes liv, och att Haibane är ansvariga för sig själva. Detta är dock mer ett allmänt uttalande än någonting, eftersom vi ser i avsnitt 3 att hushållsmor inte är en Haibane. Dessutom skulle detta bara betyda att stadsborna kanske inte bryr sig om att fråga efter Haibane som har försvunnit (även om de kanske inte vet Varför de har försvunnit): det betyder inte att de inte nödvändigtvis vet att Haibane - eller åtminstone Haibane utanför federationen - så småningom "går bort".

Finns det en mer tillfredsställande förklaring till Kanas arbetsgivares okunnighet om det faktum att Haibane så småningom "försvinner" än dessa? Eller har jag redan den bästa förklaringen vi kan få? (Återigen skulle jag inte förvänta mig att han skulle få veta de exakta detaljerna om flygdagen utöver det som Haibane så småningom lämnar.) Alternativt, tolkar jag möjligen bara utbytet? (Jag kunde se den första raden som antyder att chefen verkligen har flygdagen i åtanke, men vad han säger efteråt verkar lite i linje med det.)

4
  • Jag läste det här utbytet mer som arbetsgivaren visste om flygdagen, men från Rakkas svar att hon inte gjorde det och inte ville gå in på det just där, eventuellt räkna med att en annan Haibane skulle kunna ge en bättre förklaring. Jag måste dock granska serien igen för att hitta ett riktigt svar.
  • Obs: det skulle vara ganska antiklimatiskt om chefen istället sa till Rakka "Ibland Haibane do gå bort, "särskilt eftersom det här avsnittet verkar ge lite förskuggning. Men detta skulle fortfarande inte helt förklara det mycket hypotetiska sättet som chefen talar om att" gå bort "i den andra biten.
  • @Torisuda: det tänker mig att jag skulle kunna tolka utbytet fel - kommer att redigera det i.
  • Som det visar sig ser vi senare att Sumika har lite kunskap om Haibane - hon är förvånad över att Rakka är en nyfödd - trots att hon är god vän med Nemu. Så det ser ut som att mina två teorier inte är helt osannolika (även för individer som är nära Haibane).

I avsnitt 7 säger Reki att hon var förtvivlad efter Kuramoris försvinnande. Nemu försökte muntra upp henne genom att forska på biblioteket för att hitta en förklaring till försvinnandet. Denna förklaring blir slutligen "legenden" om flygdagen på biblioteket. Således måste information om flygtiden vara öppet tillgänglig.

I samma avsnitt säger Rakka till kaféägaren att "Kuu har lämnat oss." Som svar frågar kaféägaren om Kuu har försvunnit. Efter det har bekräftats säger han, "Men så är du Haibane, eller hur?" Kanas arbetsgivare är alltså ingen anomali om han känner till flygdagen och andra detaljer om livet i Haibane. Med resten av innehållet i utbytet med Rakka, ser det ut som Torisudas förslag (att arbetsgivaren är medveten om flygdagen på någon nivå och helt enkelt inte vill förklara i detalj) är relevant här. (När allt kommer omkring verkar detaljerna i hans utbyte för exakta för enbart spekulation.) Det är fortfarande möjligt att han inte vet det, men det jag försöker påstå är att scenariot där han gör inte alls är osannolikt.

Det är dock värt att notera att inte alla stadsbor känner till livet i Haibane. I ep.5 berättar Sumika för den förmodligen tonåriga Rakka att hon inte ser ut som en nyfödd, trots att hon är goda vänner med Nemu. På samma sätt i ep. 8 behandlar en kvinna i sparsamhetsbutiken Rakka på ett något objektiviserande sätt, vilket kan vara skäl för att anta bristande förtrogenhet med Haibane.

Således måste det då vara att Haibane är "separata" nog att ett antal människor klarar sig utan att någonsin ha några meningsfulla interaktioner med dem, medan ett litet antal gör det (och därmed kan vara mer bekant med Haibanes liv).

1
  • Det är möjligt att det kan finnas ett tydligare svar, men utan att titta på något av icke-anime-innehållet i serien skulle jag inte veta.